Строжа контрола радника и конкурса у институцијама БиХ

Ведрана Кулага
Строжа контрола радника и конкурса у институцијама БиХ

Сарајево - На прагу институција БиХ налазе се строжа правила и јаче контроле рада службеника који би убудуће могли чешће да буду послати на провјеру способности, а промјена ће бити и приликом запошљавања путем конкурса.

Нова правила предвиђена су измјенама Закона о раду у институцијама БиХ, о којима би у другој половини мјесеца требало да се изјасни Представнички дом Парламента БиХ. У Савјету министара БиХ су казали да је циљ тих измјена превазилажење недоречености да би његове законске одредбе у потпуности биле примјењиве у пракси.

Посебна пажња посвећена је и пријему у радни однос на који годинама стижу примједбе. У приједлогу закона наглашено је да конкурсна процедура мора бити завршена у року од четири мјесеца од дана објаве конкурса, а у случају да тај рок буде пробијен послодавац мора поништити конкурс.

- Послодавац не може расписати јавни оглас за попуњавање радних мјеста која су била предмет поништеног конкурса у року од годину од доношења одлуке о поништењу огласа - наведено је у предложеним измјенама закона.

Један од циљева је и јачање радне дисциплине међу запосленима. Послодавац ће, ако приједлог добије зелено свјетло, бити дужан да води књигу евиденције о запосленима и персоналне досијее, а сви детаљи биће сажети у упутству које Министарство правде БиХ треба да усвоји у року од три мјесеца од дана када измијењени закон ступи на снагу. На тај начин ће, како је образложено, бити могуће ефикасно и брзо утврдити кадровске капацитете и статус запослених.

У фокусу је и оцјењивање рада запослених, на шта је до сада било доста замјерки јер готово половина руководилаца не анализира како раде њихови службеници. Та слика би могла бити промијењена ступањем на снагу измјена закона.

- Оцјењивање рада запослених у институцијама БиХ биће спроведено у складу са правилником који ће донијети Савјет министара БиХ на приједлог Министарства правде у року од 60 дана од ступања на снагу новог закона, односно актом послодавца - наведено је у приједлогу закона.

Регулисан је и дио из радних односа који се односи на способност тако што је додат члан којим је послодавцу дата могућност да може упутити радника на утврђивање радне способности када је радник дуже од годину непрекидно на боловању или шест мјесеци у прекидима у двије године. За обављање послова институције чији је обим непредвиђено повећан и ради замјене у случају дужег одсуства радника послодавац ће моћи закључити уговор о раду на одређено вријеме док трају потребе за обављањем тих послова, односно до повратка одсутног. Најдужи период важења тог уговора је три године, што је годину дуже него што је прописано важећим законом.

Промјена има и у дијелу који регулише плаћено одсуство са посла. Постојећи закон предвиђа да запослени има право на плаћено одсуство до пет радних дана у години у случају ступања у брак, порођаја супруге и теже болести или смрти члана ужег домаћинства, због чега је било дилема који је максималан број дана за појединачне случајеве. Нова рјешења постављена су тако да запослени имају право на плаћено одсуство два радна дана у случају ступања у брак, а по пет радних дана у случају рођења дјетета или смрти члана уже породице.

Пооштрена је и казнена политика према послодавцима који се не држе закона. Неодговорне послодавце је за прекршаје до сада чекала казна од 600 до 1.500 марака, а измјенама закона је предложено да минимална казна буде 2.000, а максимална 5.000 КМ.

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ Лазар Продановић из СНСД-а каже да подршку има сваки приједлог закона који ће омогућити завођење реда у институцијама БиХ.

- Конкурси за посао годинама су под лупом, а нова рјешења која су на столу морају недвосмислено ставити тачку на све приче и нетранспарентне случајеве које смо имали. Много тога мора бити промијењено како би стање било боље, али је најважније да нема рупа у закону и да се ти акти дословно поштују - рекао је Продановић.

Према подацима Агенције за државну службу БиХ, у институцијама БиХ ради 3.750 државних службеника, а укупан број запослених достиже готово 23.000 особа, за чије плате и накнаде годишње оде више од 600 милиона марака.

Малољетници

Приједлогом измјена Закона о раду у институцијама БиХ уведена су и нова правила која се тичу рада малољетника, којима је отворена могућност да заснују радни однос. Постојећим законом је дефинисано да посао може добити особа од 15 до 18 година која није у поступку обавезног образовања.

- Особе тог узраста могу закључити уговор о раду на пословима у удружењима и фондацијама које не угрожавају безбједност, здравље, морал и развој, уз сагласност законског заступника и под условом да од љекара прибави увјерење којим доказује да има општу здравствену способност за рад. Малољетници у радном односу имају право на годишњи одмор од 24 радна дана - предвиђено је измјенама закона.

Новине које доносе предложене измјене закона

* ако конкурсна процедура не буде завршена у року од четири мјесеца, оглас мора бити поништен, нови тек за годину

* послодавац обавезан да успостави евиденцију запослених

* прецизиране одредбе за уговоре на одређено вријеме

* појашњено право на плаћено одсуство

* дата могућност послодавцу да упути радника на провјеру способности

* нова правила за оцјењивање рада

* ригорозније казне за неодговорне послодавце

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана