Стратегија спољне политике и даље изазива реаговања

РТРС
Стратегија спољне политике и даље изазива реаговања

Иако је објављена, па напрасно повучена, са званичне веб странице Предсједништва БиХ, недавно усвојена Стратегија спољне политике за наредни петогодишњи период, и даље изазива реаговања.

Заснована је, кажу креатори, на консензусу трочланог Предсједништва и поштоваће консензус у БиХ. Аналитичари питају о каквом консензусу се говори, када је најгрубље погажен саставни дио те исте БиХ – Републике Српске и њене институције.

Вокална хармонија за столом трочланог Предсједништва БиХ и правописни дебакл на столу, краткотрајно и на званичном веб сајту институције. А садржајно – жестоки раскол унутар српског корпуса.

Зашто је умјесто резолуције Парламента Српске о војној неутралности, НАТО – чије ратно "експериментисање" са осиромашеним уранијумом још грађани трпе, у Стратегији постао приоритет? Како ће бх. стратези, у ери антируске хистерије активно пратити политику Брисела и Европске Уније, а игнорисати њихове санкције Русији?

Зашто је "заборављена" позитивна пракса организовања јавних трибина на којима би се транспарентно, поштујући вољу свих у БиХ, креиарала па тек онда усвајала Стратегија? И ко су "консултанти без примједби" из Републике Српске - стручњаци, професори и амбасадори?

Сва ова питања члану Предсједништва из Српске Младену Иванићу, остала су без одговора. "Непотребна су образложења" кажу у његовом Кабинету, јер наводно нисмо објавили ни његову узвратну двострану кореспонденцију, предсједнику Српске Милораду Додику.

Гледаоци с бољом меморијом сјетиће се да смо Иванићу, прилику да одговори на спорна питања пружили и кроз разговор пред камером, и интерпретирајући преписку. Али спорни одговори су оба пута, баш као и данас, изостали. Да ли због тога што су усвојени стратешки документ и Иванићево писмо предсједнику Српске, у суштинској "дисхармонији"?

"Стратегија, како јој и сам назив каже, представља начелан документ и као такав није ни заслуживао пажњу коју сте му далу", цитат из Иванићевог писама

Ово реторичко поигравање са појмом "стратегија" није неопажено прошло у Сарајеву. Поука о значењу стигла је из Центра за сигурносне студије.

"Стратегија представља најважнији политички документ у коме се дефинишу планови и вођење политике у некој области. Квалификација Иванића да Стратегија представља тек начелан документ необавезујући ни по кога, уистину вријеђа разум
обичних грађана и девалвира државничке одлуке и политике путем непрофесионалног понашања", из Осврта Дениса Хаџовића директора Центра за сигурносне студије.

Хармонична стратешка дисхармонија, горка је пилула коју ни Сарајево неће лако прогутати. Зато Хаџовић пита и остале чланове, а Бакир Изетбеговић одговара, шта је то тачно консензусом Предсједништво усвојило.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић каже да су усвојени стратешки документи који се односе на одбрану и вањске послове и који су чекали на усвајање 15 година.

Душанка Мајкић из СНСД-а истиче да постоје ствари које су проблематичне и које 15 година нису могле бити договорене, а ево сад су договорене, што само по себи довољно говори?

Попут Мајкићеве и аналитичар Драгомир Анђелковић тврди Стратегија је усмјерено против интереса Републике Српске. И није смјело, каже одлазеће Предсједништво, такав преседан да напарви на крају свог мандата.

"Цинично је када неко каже да је Стратегија заснована на консензусу, да ће поштовати консензус, а гази се воља српског народа и Републике Српске, значи конститутивних елемената Босне и Херцеговине. Све у свему мислим да је Стратегија директно и усмјерена против интереса Републике Српске, и против Руске Федерације", рекао је Анђелковић.

И због тога сматра Анђелковић, а ставове дијеле и званичници Српске, ако већ не жели актуелно Предсједништво БиХ, онда наступајуће, чим се послије октобарских избора конституише, спорну Стратегију треба да стави ван снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана