Странке токове новца сакриле под тепих

Ведрана Кулага
Странке токове новца сакриле под тепих

Сарајево - Многе политичке партије у БиХ кршиле су закон погрешно књижећи приходе и расходе и не приказујући све донације, а било је и оних који су током предизборне кампање превише одријешили кесу.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је јуче извјештаје о ревизији финансијских извјештаја политичких странака за 2015. годину из којих је видљиво да су партије у РС и ФБиХ махом кршиле Закон о финансирању странака и Изборни закон БиХ.

Добар дио партија није испоштовао све препоруке које им је ревизорски сектор ЦИК-а изрекао након анализе пословања за годину раније. Ове и сличне неправилности утврђене су и у раду кључних странака у РС.

Прегледом годишњег финансијског извјештаја најјаче опозиционе партије СДС-а утврђено је да њихови службеници нису успоставили потпуне евиденције о приходима, расходима и обавезама, а годишњи финансијски извјештај није поднесен на прописан начин.

- Осим што није наведен број и датум одлуке у складу с којом је странци исплаћен новац, нису наведени ни нивои власти од којих је СДС остварио приход од 694.889 КМ. Увидом у документацију и ревизијске доказе прибављене из екстерних извора, утврђено је да је то приход из буџета РС и БиХ. За изборну кампању за начелника Милића лимит је прекорачен за 841 КМ, а за кампању у Станарима за 3.881 КМ - утврдили су у ЦИК-у.

Када је ријеч о СНСД-у, најјачој странци у Српској, утврђено је да нису евидентирали неновчане донације и да су на првим изборима за избор руководства Станара потрошили више од дозвољеног.

- СНСД је у сврху кампање могао да потроши 4.765 КМ, а на крају је, према подацима, потрошено 11.510 КМ - наведено је у ревизорском извјештају.

Неправилности су утврђене и код ДНС-а. Они су испунили све препоруке ревизије из претходног периода, али нису правилно евидентирали приходе и расходе.

- Бијељински одбор ДНС-а је за гориво потрошио готово 2.000 КМ, а утврђено је да одбор не посједује возила, нити има путне налоге из којих би се утврдила сврха трошка - наведено је у извјештају.

У извјештају СП-а утврђено је да је Градски одбор странке у Добоју исказао трошкове закупа пословног простора од 800 марака, што је за 3.400 КМ мање у односу на уговорену цијену закупа.

Код ПДП-а је утврђено да су исказани трошкови закупа пословних простора у мањем износу у односу на уговорену цијену закупа за неколико општинских одбора. Осим тога, ПДП је примио прилог правног лица које је склопило уговор о јавним набавкама услуга са органима извршне власти на свим нивоима у БиХ.

Ревизија ЦИК-а утврдила је да НДП није у пословним књигама евидентирао све расходе и обавезе, трошкове закупа евидентирао је у моменту плаћања обавеза, а не онда када су они настали, а није правилно ни водио благајничко пословање. У пословним књигама странке нису евидентиране неновчане донације физичких лица по основу коришћења пословних простора без накнаде.

Слични и други пропусти забиљежени су и код СДА, ХДЗ-а БиХ и СДП-а.

Казне

У ЦИК-у су јуче казали да ће у наредном периоду, у складу са својим надлежностима, покренути поступке утврђивања одговорности политичких странака за кршење закона у случајевима гдје је то ревизијом утврђено. Подсјетили су да су странке дужне да јавно прикажу поријекло и начин утрошка новца.

Укупни приходи странака у 2015. (у милионима КМ)

СНСД                  1,79

СДС                     1,5

ПДП                     0,58

ДНС                     0,48

СП                       0,43

НДП                     0,27           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана