Странке дијеле и заузете фотеље

Жељка Домазет
Странке дијеле и заузете фотеље

Сарајево - Странке које чине већину на нивоу БиХ још нису ни близу договора о расподјели директорских позиција, а на столу су чак и фотеље у институцијама чијим челницима није ни истекао мандат или истиче тек за двије године.

Стари Савјет министара БиХ је још у августу прошле године требало да ријеши питање челника институција којима су истекли мандати, али због разних уцјена то није урађено па је расподјела и тих позиција дочекала нове министре.

Странке већ увелико дијеле колач, али још нису ни близу да распетљају чвор с обзиром на то да калкулишу и са позицијама гдје мандати челних људи још нису истекли.

Потпредсједник ПДП-а Драгиша Делић рекао је “Гласу Српске” да су у току међустраначки преговори о расподјели позиција у институцијама чијим су челницима истекли мандати, али да договор још није до краја постигнут. Открива да су странке окупљене око Савеза за промјене заинтересоване за Централну банку, Агенцију за идентификациона документа, Центар за уклањање мина, Фонд за повратак, Дирекцију за координацију полицијских тијела, Агенцију за истраге и заштиту, Дирекцију за европске интеграције и Управу за индиректно опорезивање (УИО).

- Ту помињем и оне институције у којима још нису истекли мандати руководилаца, али по истеку мандата ћемо то тражити - рекао је Делић.

Напомиње да је начелан договор да се расподјела врши по принципу да по трећина позиција припадне Србима, Хрватима и Бошњацима.

- Унутар трећине позиција која буде припала Савезу за промјене двије трећине ће припасти СДС-у, а остатак ПДП-у и НДП-у - подсјећа Делић.

Потпредсједник СДА Садик Ахметовић напомиње да неким институцијама годинама руководе људи са истеклим мандатима и да треба што прије ићи са именовањима нових руководилаца.

- Формирани су тимови који разговарају о подјелама позиција међу коалиционим партнерима - рекао је Ахметовић наводећи да треба именовати нове људе и у институције које годинама имају изузетно лоше ревизорске извјештаје.

Он сматра да институције треба подијелити према “тежини” и да сваком конститутивном народу припадне по трећина позиција у најважнијим.

- Институције средње тежине и оне мање битне треба да дијелимо према изборним резултатима странака. СДА је заинтересована за челне функције у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) и УИО. ХДЗ је добио министре финансија и на нивоу БиХ и на нивоу Федерације и стога ни у ком случају не може имати и УИО, а када је ријеч о безбједносном сектору, углавном су на руководећим позицијама Срби, па стога сматрамо да ОБА треба да припадне нама - рекао је Ахметовић.

У ХДЗ-у БиХ нису жељели да открију на које функције циљају.

Замјеник предсједника ХДЗ-а Никола Ловриновић рекао је да договор о расподјели позиција у институцијама у којима су руководиоцима истекли мандати још није до краја постигнут, али да ће се све учинити да се не праве тензије.

- Сваком од конститутивних народа треба да припадне по трећина позиција. У то треба уклопити и систем ротације, а сматрам да има довољно агенција и институција да се око тога не стварају тензије и да се задовоље сва три конститутивна народа - истакао је Ловриновић.

Он је додао да је најважније да у кратком року буду изабрани руководиоци у институцијама којима управљају људи са истеклим мандатом.

- Начелно треба да постигнемо и договор о институцијама у којима ће мандати руководиоцима бити окончани за годину или двије. Не треба ићи на смјене оних људи којима су мандати још у току ако добро раде - казао је Ловриновић.

Мандат је истекао руководиоцима у 15 институција, а ускоро истичу и мандати првим људима Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана