Страни улагачи нису заобишли Српску

Драгана Орловић
Страни улагачи нису заобишли Српску

БАЊАЛУКА - Да је Република Српска упркос пандемији и разним потешкоћама на тржишту интересантна иностраним улагачима, потврђује податак да је за десет мјесеци основано 181 предузеће са удјелом страног капитала, што је за 32 више у односу на цијелу прошлу годину.

Према прелиминарним подацима Централне банке БиХ, од јануара до јуна ове године директна страна улагања у Републици Српској износила су 211 милиона марака, док су за цијелу прошлу годину евидентиране нето стране инвестиције биле 285,1 милион КМ.

У Информацији о стању и токовима директних страних улагања у Републику Српску и резултатима Програма постинвестиционе подршке инвеститорима (афтерцаре), која је усвојена на посљедњој сједници Владе, наведено је да су укупна страна улагања до 31. децембра 2020. године у Српској износила 5,5 милијарди марака. У том документу, које је припремило Министарство привреде и предузетништва РС, истакнуто је да је од 2013. године, када је овај програм почео да се проводи, укључено 28 јединица локалне самоуправе.

- У овој години обављена је посјета 21 компанији. Већина њих је навела да већ реализују или планирају проширење пословних и производних капацитета - стоји у информацији. Како је наведено, ресорно министарство је у сталном контакту и са постојећим и потенцијалним инвеститорима.

- У посљедњих неколико мјесеци примјетан је повећан интерес страних инвеститора за шири регион, посебно из Њемачке, Аустрије и Италије, и то из области ауто-индустрије и уопште металског сектора.

Један од основних фактора за инвестирање је питање оспособљености и опремљености школског система за кадар који треба савременом инвеститору, односно, колико су школе опремљене, колико има практичне наставе, те колико брзо се може прилагодити потребама привреде - истакнуто је у информацији.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да страни инвеститори чим стигну прво питају да ли могу пронаћи квалитетну радну снагу на овим просторима.

- У посљедње вријеме на то питање је веома тешко дати позитиван одговор. Привредна комора је зато и ишла са иницијативом измјене закона. Тако је лани и уведен систем дуалног образовања, гдје смо добили одређене надлежности, у смислу обуке ментора и провјере испуњености услова привредних субјеката за обављање дуалног система образовања, а што је веома позитивно прихваћено код инвеститора - наводи Ћорић за “Глас Српске”. Један од приоритета, како каже, осим едукације наставног кадра, требало би да буде опремање средњих стручних школа, гдје ће ученици стицати практична знања, поред оних која добију кроз дуални систем образовања.

Ћорић наглашава да је Српска остала атрактивна за инвеститоре упркос проблемима са којима се БиХ сусреће у политичком смислу, а који стварају одређени отпор код страних инвеститора.

- Повећању страних инвестиција допринијела су и свјетска кретања. Доста производњи је повучено из источних земаља, а евидентна су и пресељења производњи из земаља попут Чешке, Пољске и Словачке, гдје су уз раст стандарда поскупјели услови пословања, па је све више компанија са тих подручја одлучило да пребаци производњу у ове крајеве - истакао је Ћорић.

Глобални пад

Пандемија вируса корона проузроковала је драматичан пад глобалних директних страних инвестиција у 2020. години. Тако су највећи пад оствариле развијене земље (58 одсто), а посебно европске (80 одсто), али и земље у транзицији ( 58 одсто).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана