Стевандић: Вакцинација је једини спас од вируса корона и делта соја

Срна
Стевандић: Вакцинација је једини спас од вируса корона и делта соја

БАЊАЛУКА - Љекар из Бањалуке Ненад Стевандић позвао је грађане Републике Српске да се вакцинишу против вируса корона, истакавши да је то тренутно једини спас и нада да неће бити враћања у “црне дане”.

“Мјере су свуда скоро укинуте. Опуштање и недисциплина су узели маха и сви постајемо лако доступан плијен за најбољег ловца на невакцинисане - жделта сојж и посљедице могу бити непоправљиве”, нагласио је Стевандић у свом саопштењу.

Стевандић је истакао да је вирус корона више пута показао да је непредвидив и лукав.

“Поништио је медицинске аксиоме о сезонском карактеру и преосјетљивости на велику температуру. Наставио је да живи и мутира ван свих научно установљених правила”, навео је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Он је нагласио да су грађани обавијештени о “делта соју” који је настао мутацијама у Индији и који полако осваја Европу, најављујући нови талас.

“Да будем прецизан, делта сој је као ловац који вреба невакцинисане. Као тигар за кога је сваки невакцинисани јагње без могућности да побјегне и вакцина је једина заштита”, навео је Стевандић.

Према Стевандићевим ријечима, научно је разумљиво да “делта сој” напада млађу популацију која је и најпокретнија и представља највећег преносника вируса и соја, а најмање је вакцинисана.

Стевандић сматра да се због тога сада, када вакцине пристижу на дневној бази и има их свуда довољно, мора повести велика кампања и оперативно вишеструко убрзати вакцинација грађана са великим обухватом млађе популације којој треба објаснити да им, ако буду у великом броју невакцинисани, путовања, изласци и журке неће дуго трајати.

Он истиче да је као љекар прележао вирус корона и вакцинисан је, као и његова супруга и старија дјеца.

“Не видим ниједан озбиљан и оправдан разлог да се вакцинација не схвати крајње озбиљно. Уосталом, сјетимо се затварања и карантина. Не желимо да нам се нешто слично понови. Приче не вриједе и не заустављају корону”, навео је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана