Stevandić: Vakcinacija je jedini spas od virusa korona i delta soja

Srna
Stevandić: Vakcinacija je jedini spas od virusa korona i delta soja

BANjALUKA - Ljekar iz Banjaluke Nenad Stevandić pozvao je građane Republike Srpske da se vakcinišu protiv virusa korona, istakavši da je to trenutno jedini spas i nada da neće biti vraćanja u “crne dane”.

“Mjere su svuda skoro ukinute. Opuštanje i nedisciplina su uzeli maha i svi postajemo lako dostupan plijen za najboljeg lovca na nevakcinisane - ždelta sojž i posljedice mogu biti nepopravljive”, naglasio je Stevandić u svom saopštenju.

Stevandić je istakao da je virus korona više puta pokazao da je nepredvidiv i lukav.

“Poništio je medicinske aksiome o sezonskom karakteru i preosjetljivosti na veliku temperaturu. Nastavio je da živi i mutira van svih naučno ustanovljenih pravila”, naveo je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je naglasio da su građani obaviješteni o “delta soju” koji je nastao mutacijama u Indiji i koji polako osvaja Evropu, najavljujući novi talas.

“Da budem precizan, delta soj je kao lovac koji vreba nevakcinisane. Kao tigar za koga je svaki nevakcinisani jagnje bez mogućnosti da pobjegne i vakcina je jedina zaštita”, naveo je Stevandić.

Prema Stevandićevim riječima, naučno je razumljivo da “delta soj” napada mlađu populaciju koja je i najpokretnija i predstavlja najvećeg prenosnika virusa i soja, a najmanje je vakcinisana.

Stevandić smatra da se zbog toga sada, kada vakcine pristižu na dnevnoj bazi i ima ih svuda dovoljno, mora povesti velika kampanja i operativno višestruko ubrzati vakcinacija građana sa velikim obuhvatom mlađe populacije kojoj treba objasniti da im, ako budu u velikom broju nevakcinisani, putovanja, izlasci i žurke neće dugo trajati.

On ističe da je kao ljekar preležao virus korona i vakcinisan je, kao i njegova supruga i starija djeca.

“Ne vidim nijedan ozbiljan i opravdan razlog da se vakcinacija ne shvati krajnje ozbiljno. Uostalom, sjetimo se zatvaranja i karantina. Ne želimo da nam se nešto slično ponovi. Priče ne vrijede i ne zaustavljaju koronu”, naveo je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana