Стевандић: Српска се одлично носи са пандемијом

ГС
Стевандић: Српска се одлично носи са пандемијом

БАЊАЛУКА - Иако постоји већи број заражених вирусом корона у Републици Српској, показатељи говоре да се одлично носимо са пандемијом. Оно што је најважније, пацијентима није недостајао кревет, респиратор, што значи да здравствени систем функционише.

Истакао је  то шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић за РТРС и додао да Република Српска има довољно тестова, иако су подаци лоши.

- Имали смо ми "хејтере", који устају у 10, па пласирају по друштвеним мрежама лажне вијести, али народ их је прозрео временом. Зато можемо бити поносни на све што је урадио здравствени систем, али и институције Републике Српске - нагласио је Стевандић.

Истакао је да данас у Републици Српској има 196 хоспитализованих пацијената, али да их је за разлику од првог вала, овај пут нешто мање у Бањалуци, а терет подносе све болнице у Српској.

- Однос тестираних и броја заражених је око 15 до 20 одсто, што је лош тренд, али тако је у цијелом региону. Катастрофа је у Латинској и Сјеверној Америци. Огорман је раст у Индији. Погледајте Црну Гору, она није имала данима заражених, а сада имају више од 900 активних случајева. Република Српска тестира више од ФБиХ, више и од Хрватске, и то у постоцима, огромне су бројке. Испред смо многих земалља, јер и даље имамо више од 50 одсто опорављених у односу на број заражених - поручио је Стевандић.

Он је поновио да се тешко изоловати од свега и да од овог вируса свако може да оболи и да су могући и смртни исходи те је апеловао на становништво да се држи дистанца, и поштују све прописане мјере.

Поновио је да је одржавање дистанце и поштовање мјера најважније, што се показало претходних мјесеци.

- Примјетили смо да се старији људи много више придржавају прописаних мјера од млађих, односно оних између 25-40 година – додао је Стевандић. Напомиње да нас је вирус много пута изненадио у ових неколико мјесеци и да постоје разне теорије.

- И Свјетска здравствена организација (СЗО) је тврдила да вирус не може преживјети на 31 степен Целзијуса, а данас то је питање и за 38 степени. Никада нисмо имали грипу у јуну, а он се задржао и у јул, и вјероватно ће преживјети и у августу - појаснио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана