Stevandić: Srpska se odlično nosi sa pandemijom

GS
Stevandić: Srpska se odlično nosi sa pandemijom

BANjALUKA - Iako postoji veći broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, pokazatelji govore da se odlično nosimo sa pandemijom. Ono što je najvažnije, pacijentima nije nedostajao krevet, respirator, što znači da zdravstveni sistem funkcioniše.

Istakao je  to šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić za RTRS i dodao da Republika Srpska ima dovoljno testova, iako su podaci loši.

- Imali smo mi "hejtere", koji ustaju u 10, pa plasiraju po društvenim mrežama lažne vijesti, ali narod ih je prozreo vremenom. Zato možemo biti ponosni na sve što je uradio zdravstveni sistem, ali i institucije Republike Srpske - naglasio je Stevandić.

Istakao je da danas u Republici Srpskoj ima 196 hospitalizovanih pacijenata, ali da ih je za razliku od prvog vala, ovaj put nešto manje u Banjaluci, a teret podnose sve bolnice u Srpskoj.

- Odnos testiranih i broja zaraženih je oko 15 do 20 odsto, što je loš trend, ali tako je u cijelom regionu. Katastrofa je u Latinskoj i Sjevernoj Americi. Ogorman je rast u Indiji. Pogledajte Crnu Goru, ona nije imala danima zaraženih, a sada imaju više od 900 aktivnih slučajeva. Republika Srpska testira više od FBiH, više i od Hrvatske, i to u postocima, ogromne su brojke. Ispred smo mnogih zemallja, jer i dalje imamo više od 50 odsto oporavljenih u odnosu na broj zaraženih - poručio je Stevandić.

On je ponovio da se teško izolovati od svega i da od ovog virusa svako može da oboli i da su mogući i smrtni ishodi te je apelovao na stanovništvo da se drži distanca, i poštuju sve propisane mjere.

Ponovio je da je održavanje distance i poštovanje mjera najvažnije, što se pokazalo prethodnih mjeseci.

- Primjetili smo da se stariji ljudi mnogo više pridržavaju propisanih mjera od mlađih, odnosno onih između 25-40 godina – dodao je Stevandić. Napominje da nas je virus mnogo puta iznenadio u ovih nekoliko mjeseci i da postoje razne teorije.

- I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je tvrdila da virus ne može preživjeti na 31 stepen Celzijusa, a danas to je pitanje i za 38 stepeni. Nikada nismo imali gripu u junu, a on se zadržao i u jul, i vjerovatno će preživjeti i u avgustu - pojasnio je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana