Стевандић: Лица у карантинима биће тестирана

Срна
Стевандић: Лица у карантинима биће тестирана

ЛАКТАШИ - Шеф Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је данас у Лакташима да ће лица у карантинима бити тестирана да би, они који су негативни на вирус корона, били пуштени у кућну изолацију.

На састанку са начелником општине Лакташи Ранком Карапетровићем, Стевандић је навео да би то растеретило капацитете формираних карантина у Републици Српској, те да ће тестирања бити рађена по упутама Института за јавно здравство Републике Српске у периоду од седмог до десетог дана.

Карапетровић је рекао да су разговарали о епидемиолошкој ситуацији на подручју Лакташа, те о стању лица која се налазе у карантину, саопштено је из општине Лакташи.

“Упознали смо Стевандића о формирању новог карантина у Спортској дворани, који ћемо корисити ако буде било потребе”, истакао је Карапетровић.

Он је додао да је општина Лакташи подржала мјере које је донио Републички штаб, као и бањалучки штаб за ванредне ситуације, те да су, за сада, испуњени сви услови и предузете мјере и препоруке.

Карапетровић је навео да је одржано више од десет конструктивних сједница Штаба за ванредне ситуације општине Лакташи, у којој је, након Бањалуке, највећи број заражених лица.

Он је оцијенио да је разлог томе близина ове општине граду Бањалука, те да ово спада под један животни простор.

“Одмах смо усвојили одлуку Владе Републике Српске да се забрани јавно окупљање, да се затворе угоститељски објекти, услужне дјелатности и слично, а и прије тога смо кренули са препорукама и едукативним акцијама”, рекао је Карапетровић.

Када је ријеч о привредним активностима, он је истакао да привреда не ради у обиму како је радила, што је и било за очекивати.

“Желио бих да похвалим све привреднике који послују на подручју Лакташа, а и шире, јер схватају озбиљност ситуације и раде у складу са њом. Такође, наишли смо на велики број оних који су изразили жељу да помогну угроженим грађанима, па су донирали пакете животних намирница, средстава за хигијену, као и новчана средства, а дистрибуција истих је ишла посредством Центра за социјални рад”, навео је Карапетровић.

Шеф Одсјека комуналне полиције општине Лакташи Горан Мишић рекао је да ова локална заједница оспособљава још један карантин у Спортској дворани у Лакташима.

“Од момента доношења мјера, успоставили смо карантин у бившој касарни 'Сарица' са 43 кревета, од чега је попуњено 26 мјеста, а спремамо и други карантин у Спортској дворани са 40 лежајева, који ће служити по потреби”, рекао је Мишић, који је и представник Тима за карантин општине Лакташи.

Он је додао да је карантин, прије почетка рада, одобрила здравствена инспекција и да испуњава услове рада.

У општини Лакташи тренутно је регистровано 28 лица позитивних на вирус корона, а два пацијента су преминула.

“Оно што је позитивно, јесте да је осам пацијената отпуштено кући из Студентског центра, након два негативна теста”, рекла је директор Дома здравља у Лакташима Сњежана Радетић.

Она је додала да се тренутно на Клиници за инфективне болести Универзитетског Клиничког Центра Републике Српске налази девет пацијенета, да је 70 особа у кућној изолацији, а 53 лица су под надзором.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана