Stevandić: Lica u karantinima biće testirana

Srna
Stevandić: Lica u karantinima biće testirana

LAKTAŠI - Šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je danas u Laktašima da će lica u karantinima biti testirana da bi, oni koji su negativni na virus korona, bili pušteni u kućnu izolaciju.

Na sastanku sa načelnikom opštine Laktaši Rankom Karapetrovićem, Stevandić je naveo da bi to rasteretilo kapacitete formiranih karantina u Republici Srpskoj, te da će testiranja biti rađena po uputama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u periodu od sedmog do desetog dana.

Karapetrović je rekao da su razgovarali o epidemiološkoj situaciji na području Laktaša, te o stanju lica koja se nalaze u karantinu, saopšteno je iz opštine Laktaši.

“Upoznali smo Stevandića o formiranju novog karantina u Sportskoj dvorani, koji ćemo korisiti ako bude bilo potrebe”, istakao je Karapetrović.

On je dodao da je opština Laktaši podržala mjere koje je donio Republički štab, kao i banjalučki štab za vanredne situacije, te da su, za sada, ispunjeni svi uslovi i preduzete mjere i preporuke.

Karapetrović je naveo da je održano više od deset konstruktivnih sjednica Štaba za vanredne situacije opštine Laktaši, u kojoj je, nakon Banjaluke, najveći broj zaraženih lica.

On je ocijenio da je razlog tome blizina ove opštine gradu Banjaluka, te da ovo spada pod jedan životni prostor.

“Odmah smo usvojili odluku Vlade Republike Srpske da se zabrani javno okupljanje, da se zatvore ugostiteljski objekti, uslužne djelatnosti i slično, a i prije toga smo krenuli sa preporukama i edukativnim akcijama”, rekao je Karapetrović.

Kada je riječ o privrednim aktivnostima, on je istakao da privreda ne radi u obimu kako je radila, što je i bilo za očekivati.

“Želio bih da pohvalim sve privrednike koji posluju na području Laktaša, a i šire, jer shvataju ozbiljnost situacije i rade u skladu sa njom. Takođe, naišli smo na veliki broj onih koji su izrazili želju da pomognu ugroženim građanima, pa su donirali pakete životnih namirnica, sredstava za higijenu, kao i novčana sredstva, a distribucija istih je išla posredstvom Centra za socijalni rad”, naveo je Karapetrović.

Šef Odsjeka komunalne policije opštine Laktaši Goran Mišić rekao je da ova lokalna zajednica osposobljava još jedan karantin u Sportskoj dvorani u Laktašima.

“Od momenta donošenja mjera, uspostavili smo karantin u bivšoj kasarni 'Sarica' sa 43 kreveta, od čega je popunjeno 26 mjesta, a spremamo i drugi karantin u Sportskoj dvorani sa 40 ležajeva, koji će služiti po potrebi”, rekao je Mišić, koji je i predstavnik Tima za karantin opštine Laktaši.

On je dodao da je karantin, prije početka rada, odobrila zdravstvena inspekcija i da ispunjava uslove rada.

U opštini Laktaši trenutno je registrovano 28 lica pozitivnih na virus korona, a dva pacijenta su preminula.

“Ono što je pozitivno, jeste da je osam pacijenata otpušteno kući iz Studentskog centra, nakon dva negativna testa”, rekla je direktor Doma zdravlja u Laktašima Snježana Radetić.

Ona je dodala da se trenutno na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog Centra Republike Srpske nalazi devet pacijeneta, da je 70 osoba u kućnoj izolaciji, a 53 lica su pod nadzorom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana