Статус ИЦМП-а скинут са дневног реда Дома народа

Г. М.
Статус ИЦМП-а скинут са дневног реда Дома народа

Бањалука - Руководство Дома народа Парламента БиХ скинуло је с дневног реда посљедње сједнице гласање о ратификацији споразума о статусу Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) након што је из Клуба српских делегата најављено да ће сви гласати против.

То је пробудило сумње да је на дјелу покушај да буде спријечена блокада ратификације споразума. Од чланова колегијума Дома народа који чине Огњен Тадић из СДС-а, Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ и Сафет Софтић из СДА, нисмо успјели сазнати разлоге скидања споразума са дневног реда. РС се противи ратификовању тог споразума јер би ИЦМП тиме добио дипломатски имунитет и амнестију од одговорности за дискриминишући однос према српским жртвама у процесу тражења несталих у БиХ. Представнички дом подржао је раније ратификацију, али би она била спријечена ако би свих пет делегата српског народа у Дому народа гласало против.

Замјеник предсједавајућег Клуба српског народа Драгутин Родић каже да је руководство Дома народа изненада и у посљедњи час скинуло ову тачку дневног реда.

- Мислим да би свих пет чланова Клуба српског народа гласало против, па је процјена била да то не треба да иде на сједницу. Та тема мора бити на дневном реду сљедеће сједнице Дома народа - каже Родић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је тачка дневног реда повучена само да та одлука не би била блокирана.

- Апелујем на српске представнике у Дому народа да остану јединствени и не подлегну притисцима ИЦМП-а. ИЦМП је био потпуно пристрастан према Бошњацима, због чега не заслужује ратификовање споразума - рекао је Којић.

Негативно мишљење о том споразуму усвојио је и Одбор за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана