Штампање листића без страначког надзора

Дарко Момић
Штампање листића без страначког надзора

БАЊАЛУКА - Штампање гласачких листића за новембарске локалне изборе почело је у петак у сарајевској штампарији “Унионинвестпластика”, али политичке партије немају своје посматраче и не надзиру процес штампања листића.

Иако им то допушта Изборни закон БиХ и Упутство о условима и процедурама за акредитовање посматрача, већина политичких партија из Српске није искористила то право, тако да се процес штампања гласачких листића обавља без страначког надзора.

Портпарол Социјалистичке партије Давор Стрика каже да ова странка није акредитовала посматраче за праћење штампања гласачких листића, додајући да то није радила ни раније.

- То није била пракса наше партије ни у досадашњим изборним циклусима. Вјерујемо у рад ЦИК-а и сматрамо да кључ изборних манипулација није у штампаријама, већ на бирачким мјестима и то ћемо настојати да спријечимо - каже Стрика за “Глас Српске”.

Из СДС-а су кратко рекли за наш лист да су питање акредитовања бирача за надзирање штампања гласачких листића препустили коалиционим партнерима, док су из ПДП-а потврдили да то нису урадили.

- Постоји 24-часовни видео-надзор процеса штампања гласачких листића, па ћемо из тог разлога људске ресурсе и енергију уложити у обезбјеђивање законитости изборног процеса на бирачким мјестима на сам дан избора - кажу из ПДП-а.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић каже за наш лист да нису акредитовали посматраче, јер сматрају да евентуалне злоупотребе тог процеса представљају кривично дјело.

- Такве ствари се не би смјеле дешавати и зато нисмо послали своје посматраче, али свакако да смо више повјерења имали у штампарије које су раније радиле тај посао - каже Босанчић.

Координатор за сарадњу са ЦИК-ом испред Главног изборног штаба ДНС-а Срђан Радуљ каже да је ова странка поднијела захтјев за акредитацију посматрача за посматрање рада ЦИК-а и штампање листића и да је поступак акредитације у процедури.

- У сваком случају, очекујемо да ће процес штампања и паковања гласачких листића бити под сталним видео надзором како би се заштитила законитост изборног процеса - каже Радуљ за “Глас Српске”.

Из ЦИК-а БиХ саопштено је да одстоји и 24-часовни видео надзор којем ЦИК може приступити у сваком тренутку без обавезног физичког присуства у просторијама штампарије.

- Ти снимци се чувају и након потврђивања изборних резултата. Поред тога, формиране су и посебне комисије које надзиру набавку, допремање, складиштење и употребу папира са воденим жигом и процес штампања и паковања гласачких листића - саопштено је из ЦИК-а у реаговању на наводе појединих медија из Сарајева да је “почетак штампања листића открио бројне опасности” и да је “све спремно за нову изборну крађу”.

Жалбе

Централна изборна комисије БиХ посао штампања гласачких листића вриједан 805.528 КМ додијелила је сарајевској фирми “Унионинвестпластика”. Група понуђача предвођена фирмом “Атлантик бб” из Бањалуке која је у неколико раних изборних циклуса радила овај посао уложила је жалбу, али Канцеларија за разматрање жалби БиХ ју је одбацила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана