Štampanje listića bez stranačkog nadzora

Darko Momić
Štampanje listića bez stranačkog nadzora

BANjALUKA - Štampanje glasačkih listića za novembarske lokalne izbore počelo je u petak u sarajevskoj štampariji “Unioninvestplastika”, ali političke partije nemaju svoje posmatrače i ne nadziru proces štampanja listića.

Iako im to dopušta Izborni zakon BiH i Uputstvo o uslovima i procedurama za akreditovanje posmatrača, većina političkih partija iz Srpske nije iskoristila to pravo, tako da se proces štampanja glasačkih listića obavlja bez stranačkog nadzora.

Portparol Socijalističke partije Davor Strika kaže da ova stranka nije akreditovala posmatrače za praćenje štampanja glasačkih listića, dodajući da to nije radila ni ranije.

- To nije bila praksa naše partije ni u dosadašnjim izbornim ciklusima. Vjerujemo u rad CIK-a i smatramo da ključ izbornih manipulacija nije u štamparijama, već na biračkim mjestima i to ćemo nastojati da spriječimo - kaže Strika za “Glas Srpske”.

Iz SDS-a su kratko rekli za naš list da su pitanje akreditovanja birača za nadziranje štampanja glasačkih listića prepustili koalicionim partnerima, dok su iz PDP-a potvrdili da to nisu uradili.

- Postoji 24-časovni video-nadzor procesa štampanja glasačkih listića, pa ćemo iz tog razloga ljudske resurse i energiju uložiti u obezbjeđivanje zakonitosti izbornog procesa na biračkim mjestima na sam dan izbora - kažu iz PDP-a.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić kaže za naš list da nisu akreditovali posmatrače, jer smatraju da eventualne zloupotrebe tog procesa predstavljaju krivično djelo.

- Takve stvari se ne bi smjele dešavati i zato nismo poslali svoje posmatrače, ali svakako da smo više povjerenja imali u štamparije koje su ranije radile taj posao - kaže Bosančić.

Koordinator za saradnju sa CIK-om ispred Glavnog izbornog štaba DNS-a Srđan Radulj kaže da je ova stranka podnijela zahtjev za akreditaciju posmatrača za posmatranje rada CIK-a i štampanje listića i da je postupak akreditacije u proceduri.

- U svakom slučaju, očekujemo da će proces štampanja i pakovanja glasačkih listića biti pod stalnim video nadzorom kako bi se zaštitila zakonitost izbornog procesa - kaže Radulj za “Glas Srpske”.

Iz CIK-a BiH saopšteno je da odstoji i 24-časovni video nadzor kojem CIK može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorijama štamparije.

- Ti snimci se čuvaju i nakon potvrđivanja izbornih rezultata. Pored toga, formirane su i posebne komisije koje nadziru nabavku, dopremanje, skladištenje i upotrebu papira sa vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića - saopšteno je iz CIK-a u reagovanju na navode pojedinih medija iz Sarajeva da je “početak štampanja listića otkrio brojne opasnosti” i da je “sve spremno za novu izbornu krađu”.

Žalbe

Centralna izborna komisije BiH posao štampanja glasačkih listića vrijedan 805.528 KM dodijelila je sarajevskoj firmi “Unioninvestplastika”. Grupa ponuđača predvođena firmom “Atlantik bb” iz Banjaluke koja je u nekoliko ranih izbornih ciklusa radila ovaj posao uložila je žalbu, ali Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ju je odbacila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana