Стални боравак у БиХ има 1.851 страних држављана

Агенције
Стални боравак у БиХ има 1.851 страних држављана

Сарајево - Одобрени стални боравак у Босни и Херцеговини тренутно има 1.851 страни држављанин, а привремено њих 9.445, озваничила је данас у Сарајеву портпарол Службе за послове са странцима при Министарству безбједности БиХ Сања Шкулетић Малагић.

Највише привремених боравака одобрено је држављанима Републике Србије, 2.110.

Поводом Међународног дана миграната, Малагић је навела да је најчешћи основ за одобрење привременог боравка на основу брака с држављанином БиХ, у оквиру чега је одобрено 2.579 захтијева.

Сљеде, прецизирала је Шкулетић Малагић, дозволе за боравак на основу издате радне дозволе, рада без радне дозволе, спајања породице, школовања, власништва над непокретном имовином, ванбрачне заједнице, лијечења.

Послије држављана Србије највише привремених боравака одобрено је држављанима Турске, Кине, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Аустрије, Немачке, Италије, Русије, Словеније, Украјине, Сирије и Велике Британије. 

Према ријечима Шкулетић Малагић, стални боравак има највише држављана  Хрватске и то 378, затим Црне Горе, Македоније, Кине, Турске, Немачке, Русије, Аустрије, Украјине, Србије (29), Сједињених Америчких Држава и Словеније.

Од укупног броја поднетих захтијева за одобрење привременог боравка у БиХ највећи број се односи на захтијеве на основу рада, брака и школовања.

"Уважавајући праксе имиграционих служби земаља чланица Европске уније, Служба придаје велику важност превенцији илегалних миграција, што резултира спрјечавањем илегалних миграција", закључила је Шкулетић Малагић.

Министарство безбједности БиХ од свог успостављања ради и на развијању миграцијске политике, која се с једне стране успјешно бори против незаконитих миграција, док с друге мигрантима који законито бораве у БиХ омогућава права у складу с међународним и стандардима Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана