Шта ће добити Срби, а ко је на излазним вратима: Почела подјела директорских фотеља

Ведрана Кулага Симић
Шта ће добити Срби, а ко је на излазним вратима: Почела подјела директорских фотеља

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Владајуће странке на заједничком нивоу власти у БиХ почеле су званичне преговоре о расподјели руководећих позиција у више десетина институција, а прве информације иду у правцу да би у директорску фотељу у Управи за индиректно опорезивање (УИО) могао у овом мандату кадар из Републике Српске.

Представници странака са сједиштем у Српској, предвођених СНСД-ом те ХДЗ-а БиХ и партија окупљених око СДП-а, познатијих као “осморка” обавили су прву рунду преговора о будућим директорима на нивоу БиХ, с освртом на чињеницу да су добром дијелу већ истекли мандати.

Нови круг разговора иде, како је најављено, након именовања министара и замјеника министара у Савјету министара, што се очекује око 20. јануара. За сада је објелодањено да ће српски кадрови задржати директорске позиције у Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, а готово је извјесно да ће остати и на челним мјестима у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ и Служби за послове са странцима.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић, који је кандидат за министра иностраних послова БиХ, рекао је да су у сектору безбједности истекли бројни мандати.

- Од 36 има 18 или више позиција гдје су истекли мандати и који раде на рубу закона. У сектору безбједности од шест кључних институција у пет су на челу људи чији су мандати давно истекли, који су одговорни више својим политичким шефовима, него институцијама БиХ - рекао је Конаковић и додао да је договор да на та мјеста дођу компетентни кадрови.

Говорећи о мјестима која су припала “тројци”, као дијелу “осморке”, издвојио је Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, као и Обавјештајно-безбједносну агенцију (ОБА) те је извјесно да одлази њен први човјек Осман Мехмедагић, познатији као Осмица и по аферама и блискости за СДА, која у овом мандату није дио владајуће већине на заједничком нивоу.

Хрвати би, према досадашњим информацијама, требало да задрже фотељу у Граничној полицији БиХ, а посебно би могли да буду занимљиви предстојећи разговори о директорској фотељи у УИО БиХ.

Актуелном директору Мири Џакули, кадру из реда хрватског народа, мандат је истекао прије неколико година, а од тада траје “тиха” борба на политичкој сцени за ту фотељу, јер је желе и Срби и Хрвати и Бошњаци.

Ипак, почетни преговори, према ријечима саговорника “Гласа”, говоре да су странке из Српске на добром путу да добију ту позицију, а један од кључних аргумената је тај што од оснивања Управе, прије готово двије деценије, ни у једном мандату директор није био из реда српског народа.

- Више странака је исказало интересовање за директорску позицију у УИО БиХ. Свако има своје аргументе. То остаје као неко полуотворено питање, али вјерујем да неће бити проблематично - тврди наш саговорник.

Говорећи о осталим позицијама истакао је да је расположење такво да остаје слична расподјела каква је била до сада. “Осморка” ће бити на челу, између осталог, Канцеларије за реформу јавне управе.

- “Осморци” припадају углавном институције које су биле под ингеренцијом СДА и ДФ-а у претходном сазиву, уз неколико измјена. У 36 кључних агенција пракса је била да буде расподјела 12-12-12, али је било и 11-11-14 за кадрове из Републике Српске, али је усаглашено да та равнотежа буде враћена. Није све завршено. Кренуло се са тих 36 кључних, а има их још толико отприлике - рекао је наш саговорник.

Закључци

У Агенцији за државну службу БиХ недавно су потврдили за “Глас Српске” да су за поједине позиције расписани конкурси по ранијим закључцима Савјета министара, али и да процедура није доведена до краја. У поступку је конкурс за избор директора Дирекције за европске интеграције БиХ, а мандати су истекли и, између осталих, директорима Института за интелектуално власништво и Дирекције за економско планирање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана