Šta će dobiti Srbi, a ko je na izlaznim vratima: Počela podjela direktorskih fotelja

Vedrana Kulaga Simić
Šta će dobiti Srbi, a ko je na izlaznim vratima: Počela podjela direktorskih fotelja

SARAJEVO, BANjALUKA - Vladajuće stranke na zajedničkom nivou vlasti u BiH počele su zvanične pregovore o raspodjeli rukovodećih pozicija u više desetina institucija, a prve informacije idu u pravcu da bi u direktorsku fotelju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) mogao u ovom mandatu kadar iz Republike Srpske.

Predstavnici stranaka sa sjedištem u Srpskoj, predvođenih SNSD-om te HDZ-a BiH i partija okupljenih oko SDP-a, poznatijih kao “osmorka” obavili su prvu rundu pregovora o budućim direktorima na nivou BiH, s osvrtom na činjenicu da su dobrom dijelu već istekli mandati.

Novi krug razgovora ide, kako je najavljeno, nakon imenovanja ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara, što se očekuje oko 20. januara. Za sada je objelodanjeno da će srpski kadrovi zadržati direktorske pozicije u Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a gotovo je izvjesno da će ostati i na čelnim mjestima u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i Službi za poslove sa strancima.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je kandidat za ministra inostranih poslova BiH, rekao je da su u sektoru bezbjednosti istekli brojni mandati.

- Od 36 ima 18 ili više pozicija gdje su istekli mandati i koji rade na rubu zakona. U sektoru bezbjednosti od šest ključnih institucija u pet su na čelu ljudi čiji su mandati davno istekli, koji su odgovorni više svojim političkim šefovima, nego institucijama BiH - rekao je Konaković i dodao da je dogovor da na ta mjesta dođu kompetentni kadrovi.

Govoreći o mjestima koja su pripala “trojci”, kao dijelu “osmorke”, izdvojio je Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) te je izvjesno da odlazi njen prvi čovjek Osman Mehmedagić, poznatiji kao Osmica i po aferama i bliskosti za SDA, koja u ovom mandatu nije dio vladajuće većine na zajedničkom nivou.

Hrvati bi, prema dosadašnjim informacijama, trebalo da zadrže fotelju u Graničnoj policiji BiH, a posebno bi mogli da budu zanimljivi predstojeći razgovori o direktorskoj fotelji u UIO BiH.

Aktuelnom direktoru Miri Džakuli, kadru iz reda hrvatskog naroda, mandat je istekao prije nekoliko godina, a od tada traje “tiha” borba na političkoj sceni za tu fotelju, jer je žele i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Ipak, početni pregovori, prema riječima sagovornika “Glasa”, govore da su stranke iz Srpske na dobrom putu da dobiju tu poziciju, a jedan od ključnih argumenata je taj što od osnivanja Uprave, prije gotovo dvije decenije, ni u jednom mandatu direktor nije bio iz reda srpskog naroda.

- Više stranaka je iskazalo interesovanje za direktorsku poziciju u UIO BiH. Svako ima svoje argumente. To ostaje kao neko poluotvoreno pitanje, ali vjerujem da neće biti problematično - tvrdi naš sagovornik.

Govoreći o ostalim pozicijama istakao je da je raspoloženje takvo da ostaje slična raspodjela kakva je bila do sada. “Osmorka” će biti na čelu, između ostalog, Kancelarije za reformu javne uprave.

- “Osmorci” pripadaju uglavnom institucije koje su bile pod ingerencijom SDA i DF-a u prethodnom sazivu, uz nekoliko izmjena. U 36 ključnih agencija praksa je bila da bude raspodjela 12-12-12, ali je bilo i 11-11-14 za kadrove iz Republike Srpske, ali je usaglašeno da ta ravnoteža bude vraćena. Nije sve završeno. Krenulo se sa tih 36 ključnih, a ima ih još toliko otprilike - rekao je naš sagovornik.

Zaključci

U Agenciji za državnu službu BiH nedavno su potvrdili za “Glas Srpske” da su za pojedine pozicije raspisani konkursi po ranijim zaključcima Savjeta ministara, ali i da procedura nije dovedena do kraja. U postupku je konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH, a mandati su istekli i, između ostalih, direktorima Instituta za intelektualno vlasništvo i Direkcije za ekonomsko planiranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana