Српске жртве нико неће омаловажавати

Ведрана Кулага Симић
Српске жртве нико неће омаловажавати

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Иако се помињало да би меморијални комплекс страдалим сарајевским Србима у 20. вијеку требало да буде саграђен на дијелу Враца који припада Српској, од те идеје се одустало, тако да ће пет споменика и музеј у знак сјећања нићи у Источном Новом Сарајеву.

Култура сјећања Источног Сарајева на Одбрамбено-отаџбински рат, али и на страдања Срба сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, огледаће се у том спомен-комплексу, чија је градња у току или у фази пројектовања. План је да град, уз помоћ Владе, одређене дијелове приведе крају ускоро, а све до 2024. године. “Парк сунца” ће, према ранијим најавама, бити мјесто сјећања на све погроме 20. вијека, односно на страдале цивиле у 20. вијеку, од Првог и Другог свјетског рата до посљедњег Одбрамбено-отаџбинског. План је да у том дијелу буде, између осталог, постављена статуа анђела висине шест до осам метара, три зидане макете Старе цркве на Башчаршији, Саборног храма и Преображењске цркве, Капија града, те застава на врху Требевића као симбол јединства, слободе и националне заставе, те фонтана српских суза.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је за “Глас” да се још разрађују почетне идеје, размишља о уређењу комплетног парка који би, ако успију у намјерама, требало да буде најуређеније мјесто у том дијелу града. Каже да је идеја потекла од српског члана Предсједништва Милорада Додика у вријеме када се причало о Врацама као потенцијалној локацији за један такав комплекс страдалим Србима цивилима у 20. вијеку.

- Због свих проблема које имамо и које можемо да имамо, одлучили смо се за локалитет у Источном Сарајеву, односно дубље на нашој територији, а не на самој граници јер бисмо имали исте проблеме као са таблом, а не желимо да жртве понижавамо - рекао је Ћосић и додао да су сви са којима су причали о комплексу на дијелу Враца сагласни да то, ипак, буде у Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је открио да ће у парку бити постављена и три лед дисплеја на којима ће се низати имена страдалих и мјеста гдје су страдали.

- Имамо тим стручњака који предводи професор Драга Мастиловић, који је и члан Савјета за заштиту уставног поретка Српске, и они ће пописати све те податке - казао је Ћосић.

У Републици Српској се крајем прошле године почело преговарати о идеји да на дијелу спомен-комплекса Враца који припада РС поставе споменик и Србима убијеним у Сарајеву од 1992-1995, те да се представи права истина о страдању Срба и њиховој судбини на том подручју кроз читав 20. вијек. Они који су заговарали ту замисао указивали су на чињеницу да ФБиХ не жели да постави споменик убијеним Србима у Сарајеву, тако да то треба да уради Српска на дијелу Враца који јој припада, да би сви који обилазе то подручје сазнали истину о стравичном страдању сарајевских Срба. С друге стране, било је и представника појединих удружења који су тада истицали да не подржавају да се завичајни музеј Срба из Сарајева и спомен-обиљежје цивилним жртвама ратова гради на дијелу већ постојећег комплекса. Прије неколико дана је оштећена спомен-плоча у мјесту Враце у Источном Новом Сарајеву коју је Борачка организација те општине 2014. године поставила у знак сјећања на војну смотру коју је у мају 1992. извршио Ратко Младић.

НАТО

Љубиша Ћосић је казао и да ће из буџета града идуће године сигурно бити исфинансирано спомен-обиљежје жртвама НАТО бомбардовања, а рачунају и на подршку Владе Републике Српске.

- Ангажовали смо људе и ради се на пројекту споменика - казао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана