Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Vedrana Kulaga Simić
Srpske žrtve niko neće omalovažavati

ISTOČNO SARAJEVO - Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu.

Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku, ogledaće se u tom spomen-kompleksu, čija je gradnja u toku ili u fazi projektovanja. Plan je da grad, uz pomoć Vlade, određene dijelove privede kraju uskoro, a sve do 2024. godine. “Park sunca” će, prema ranijim najavama, biti mjesto sjećanja na sve pogrome 20. vijeka, odnosno na stradale civile u 20. vijeku, od Prvog i Drugog svjetskog rata do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog. Plan je da u tom dijelu bude, između ostalog, postavljena statua anđela visine šest do osam metara, tri zidane makete Stare crkve na Baščaršiji, Sabornog hrama i Preobraženjske crkve, Kapija grada, te zastava na vrhu Trebevića kao simbol jedinstva, slobode i nacionalne zastave, te fontana srpskih suza.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je za “Glas” da se još razrađuju početne ideje, razmišlja o uređenju kompletnog parka koji bi, ako uspiju u namjerama, trebalo da bude najuređenije mjesto u tom dijelu grada. Kaže da je ideja potekla od srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika u vrijeme kada se pričalo o Vracama kao potencijalnoj lokaciji za jedan takav kompleks stradalim Srbima civilima u 20. vijeku.

- Zbog svih problema koje imamo i koje možemo da imamo, odlučili smo se za lokalitet u Istočnom Sarajevu, odnosno dublje na našoj teritoriji, a ne na samoj granici jer bismo imali iste probleme kao sa tablom, a ne želimo da žrtve ponižavamo - rekao je Ćosić i dodao da su svi sa kojima su pričali o kompleksu na dijelu Vraca saglasni da to, ipak, bude u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je otkrio da će u parku biti postavljena i tri led displeja na kojima će se nizati imena stradalih i mjesta gdje su stradali.

- Imamo tim stručnjaka koji predvodi profesor Draga Mastilović, koji je i član Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Srpske, i oni će popisati sve te podatke - kazao je Ćosić.

U Republici Srpskoj se krajem prošle godine počelo pregovarati o ideji da na dijelu spomen-kompleksa Vraca koji pripada RS postave spomenik i Srbima ubijenim u Sarajevu od 1992-1995, te da se predstavi prava istina o stradanju Srba i njihovoj sudbini na tom području kroz čitav 20. vijek. Oni koji su zagovarali tu zamisao ukazivali su na činjenicu da FBiH ne želi da postavi spomenik ubijenim Srbima u Sarajevu, tako da to treba da uradi Srpska na dijelu Vraca koji joj pripada, da bi svi koji obilaze to područje saznali istinu o stravičnom stradanju sarajevskih Srba. S druge strane, bilo je i predstavnika pojedinih udruženja koji su tada isticali da ne podržavaju da se zavičajni muzej Srba iz Sarajeva i spomen-obilježje civilnim žrtvama ratova gradi na dijelu već postojećeg kompleksa. Prije nekoliko dana je oštećena spomen-ploča u mjestu Vrace u Istočnom Novom Sarajevu koju je Boračka organizacija te opštine 2014. godine postavila u znak sjećanja na vojnu smotru koju je u maju 1992. izvršio Ratko Mladić.

NATO

Ljubiša Ćosić je kazao i da će iz budžeta grada iduće godine sigurno biti isfinansirano spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja, a računaju i na podršku Vlade Republike Srpske.

- Angažovali smo ljude i radi se na projektu spomenika - kazao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana