Српска тражи рјешење да сачува 9. јануар

Ведрана Кулага
Српска тражи рјешење да сачува 9. јануар

Бањалука - Република Српска у септембру почиње трагање за новим рјешењем којим ће бити утврђено да се Дан Републике Српске, као и до сада, обиљежава 9. јануара, потврдио је “Гласу Српске” предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Уставни суд БиХ, у којем има шест домаћих судија и три странца, у марту је оспорио одредбе Закона о Дану Републику, а та одлука је донесена након разматрања захтјева за оцјену уставности дијела закона који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Вијећа народа Републике Српске, међу којима су Бошњаци и Хрвати.

Из суда у Сарајеву је тада саопштено да је утврђено да оспорена одредба која гласи: “На основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике”, није у складу са чланом Устава БиХ. При томе је суд нагласио да се ни том предметном одлуком, као ни ранијом, не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске. Такође, не доводи се у питање, не искључује и не ограничава надлежност Народне скупштине Републике Српске да распише референдум о томе којег датума ће се прослављати Дан Републике Српске.

- Република Српска остаје при томе да обиљежава 9. јануар као Дан Републике. Видјећемо кроз коју форму, односно да ли треба доносити нови закон или ће се то регулисати новим одлукама. Ми ћемо од септембра кренути ка изналажењу рјешења, а у новембру почињу припреме за обиљежавање Дана Републике - поручио је Чубриловић.

Он је раније истицао да историју и чињенице не може нико да мијења те да је јасно да је Српска настала 9. јануара 1992. године вољом српског народа и изабраних представника, прије почетка грађанског рата.

- То је неоспорна историјска и политичка чињеница која се ниједном накнадном одлуком, било којег органа власти, не може мијењати. Ми ћемо усвојити измјене којима ће бити омогућено да Република Српска слави 9. јануар као свој дан. Тако можемо да поступамо у недоглед. Уставни суд БиХ, у коме одлучујућу улогу имају три странца и два Бошњака, може и даље да доноси политичке одлуке, а ми ћемо, у складу са Уставом, ако буде требало поново припремати нове - закључио је Чубриловић.

Да ће Српска на јесен добити нови закон којим ће поновити да се 9. јануар и даље слави као Дан Републике најавио је и предсједник СНСД-а Милорад Додик недуго након што је Уставни суд поново оспорио закон у Српској. Он је поручио да ће Српска, што се више оспорава 9. јануар, снажније славити тај датум.

- Посебно снажно ћемо обиљежити идући Дан Републике јер не смијемо одустати од својих главних датума - рекао је тада Додик.

Посљедњи Закон о Дану Републике Српске усвојен је након референдума на којем је више од 99 одсто грађана који су се појавили на биралиштима крајем септембра 2015. године казало да жели да тај датум и даље буде Дан Републике. Према том Закону из октобра 2016. године, Дан Републике се обиљежава као секуларни, а не вјерски празник.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске је 22. децембра 2016. утврдило да тим новим законом није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа. Све то је услиједило као реакција на одлуку Уставног суда БиХ из 2015. године када су судије, одлучујући по апелацији Бакира Изетбеговића, утврдиле да дио Закона о празницима РС, којим је тада  било регулисано обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, није у складу с Уставом БиХ.

Издвојена мишљења

Судије Златко Кнежевић и Миодраг Симовић су у издвојеним мишљењима побројали разлоге због чега нису били сагласни са осталим колегама у Уставном суду БиХ. Кнежевић је, између осталог, упитао да ли је тај суд одлуком рекао да од 365 редовних дана скупштина може било који датум прогласити као празник осим 9. јануара? Симовић је оцијенио да Уставни суд између “судске уздржљивости” и “судског активизма” није извршио прави избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана