Нова оптужница против Војина Павловића

Срна
Нова оптужница против Војина Павловића

САРАЈЕВО - Суд БиХ потврдио је оптужницу против предсједника "Источне алтернативе" Војина Павловића због, како се наводи, "изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из Кривичног закона БиХ" тако што је прошле године на подручју Сребренице и Братунца, "истицао плакате на којима се јавно одобрава и покушава оправдати злочин утврђен правснажним пресудама Хашког трибунала и Суда БиХ".

Из Тужилаштва БиХ наводе да терете Павловића да је у јуну па до 12. јула прошле године на подручју Сребренице и Братунца, у вријеме одржавања комеморације бошњачким жртвама из Сребренице, како се тврди, "одобравао извршење кривичног дјела геноцид".

У оптужници се наводи да је Павловић то чинио организовањем јавног скупа, јавности учинио доступним плакате за одржавање скупа, а потом на самом скупу држао говор.

Високи међународни представник у БиХ Валентин Инцко је 23. јул 2021. године наметнуо измјене у Кривични законика БиХ, којима се "забрањује и кажњава негирање геноцида".

Суд БиХ потврдило је крајем јануара против Павловића и другу оптужницу јер је 10. марта прошле године поставио транспарент путем којег је честитао рођендан бившем генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу и актуелном предсједнику Српске Милораду Додику, чиме је, како се наводи "изазивао националну, расну и вјерску мржњу, раздор и нетрпељивост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана