Вучић: Нећемо дати да нам узму част, Српску и Србију

Срна
Вучић: Нећемо дати да нам узму част, Српску и Србију

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се Србија борити против усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН снажније и јаче него што је колективни Запад очекивао, те најавио да ће од недјеље до четвртка поново боравити у Њујорку гдје ће се борити за истину.

"Сатерали су нас у ћошак, а када вас сатерају у ћошак више не бринете можете ли да изађете, јер из ћошка излаза нема, већ се концентришете на оно што браните, а оно што бранимо и што им нећемо дати да нам узму то су част, Република Српска и Република Србија", рекао је Вучић у Руском дому у Београду.

Он је у говору о теми "Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа", истакао да ће се борити за Србију, снажније и јаче него што су очекивали они који су иницирали резолуцију.

"И кад усвоје ту резолуцију, борићемо се још снажније и никада нећемо погнути главу пред онима који би убедљио најстрадалнији народ на Балкану да прогласе геноцидним. Сачуваћемо и Србију и Српску. Нека живи Србија и нека живи пријатељство спрког и руског народа", поручио је Вучић.

Он је истакао да је очекивао и вјеровао да ће паметни људи из западног дијела свијета донијети одлуку да повуку приједлог резолуције, који само што нису назвали "против Србије и српског народа".

"Упињали су се из петних жила да нам објасне како то није уперено против нашег народа и земље, говорећи како кривица не може да буде колективна", навео је Вучић.

Вучић је истакао да није добијен одговор на два питања: против кога је резолуција уперена и шта је смисао и циљ резолуције, односно шта желе да постигну, јер су окончали све поступке.

"Који је то следећи ниво правде који тражите да се успостави и испострави на рачун Србије и српског народа у целини? Данима у свим сарајевским медијма и многим светским, је само питање дана када и на који начин ће Србија да плати цену, какву и колику што у новцу, а Срби западно од Дрине и у губитку својих територије и надлежности", рекао је Вучић.

Он је упитао зар није било довољно то што су пресудили, ако је усвајање резолуције цивилизацијска тековина, како тврде спонзори резолуције који обмањују Србе?

"Последње питање на које немају одговор, а кога сте помирили, ко се то данас осежа ближе оним другима, због чега ваљда ту резолуцију доносите? Лагали сте на почетку, лажете и данас. Никада вам то није био циљ, никада то нисте хтели. Желите и желели сте укидање Републике Српске од почетка, желите и желели сте да додатно напакостите слободарском српском народу зато што се дрзнуо да води своју самосталну, независну политику", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, Запад жели да своју неспособност због неких других догађаја у свијету покријете лажном подршком једном дијелу муслимаског живља на простору Балкана.

"Чека нас тежа посао, за мене можда најтежих седам дана од како сам постао премијер и председник Србије", рекао је Вучић и најавио да ће ће бити потпуно посвећен борби.

Вучић је у говору који је био дијелом на руском а дијелом на српском језику истакао да народ који се не бори и не познаје своју прошлост, не може да разумије своју садашњост и додао да припадници српског народа никада нису и никада неће остати нијеми на негирање или минимизирање посљедица Холокауста, имајући у виду заједничку, страдалничку судбину српског, јеврејског и ромског народа.

"Онај који контролише прошлост, контролише будућност, давно је рекао Џорџ Орвел. А народ који се не бори и не познаје своју прошлост не може да разуме своју садашњост и најважније нема будућност. Управо зато траје беспоштедна и безочна борба између оних који би изменом чињеница из прошлости да промене своју политичку позицију у будућности и оних који би, са друге стране, да неокрњени сачувају чињенице и доказе о догађајима из прошлости, без обзира на снагу и моћ политичких чинилаца у садашњости и будућности", рекао је Вучић.

Руски амбасадор Александар Боцан – Харчено истакао је да ових дана Запад покушава да прогура на све начине резолуције у Сребреници која је "варварски пројекат".

Он је указао да се ова резолуција потпуно уклапа у искривљавање историје и утврђивање својих тумачења историје како би читав свијет живио не на основу међународног права него на основу арбитрарних правила који је написала мањина.

Говору предсједника Србије у Руском дому у Београду присуствовали су и Његова светост патријарх српски Порфирије и чланови Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана