Представник Србије у УН: Противимо се рјешењима без консензуса

Aгенције
Представник Србије у УН: Противимо се рјешењима без консензуса

Непримјерена изјава министра спољних послова БиХ да “оваква Србија заслужује презир” и да ће “тражити надокнаду и ревизију пресуде” откривају истинску намјеру која стоји иза резолуције.

Ово је у Савјету безбједности УН изјавио отправник послова и један до представника Србије у УН, Саша Март.

– Нажалост, ситуација у Босни и Херцеговини је далеко од стабилне. Србија придаје велику пажњу његовању добросусједских односа, то је наш трајни приоритет. БиХ је наш природни и близак партнер. Зато придајемо велику важност стабилности и просперитету у БиХ – рекао је Март, преноси Н1.

Он је нагласио како Србија поштује Дејтонски споразум и подржава БиХ као једну државу са два ентитета и три народа. 

– Србија се противи рјешењима која се намећу без консензуса. Сви знате да је неколико држава чланица УН доставило нацрт резолуције о Сребреници. Нажалост, нацрт је достављен без претходног дијалога и неопходног споразума, супротно Дејтону и закону. Ову иницијативу су покренули појединици, незаконита је, без одлуке Предсједништва и такви једнострани потези не придоносе процесу помирења у БиХ – рекао је Март.

Оцијенио је како за такву резолуције треба “постићи консензус унутар БиХ”. Такође, пред Савјетом безбједности критиковао је шефа бх. дипломатије Елмедина Конаковића, закључивши како је открио “истинску сврху резолуције”.

– Непримјерена изјава да “оваква Србија заслужује презир” и да ће “тражити надокнаду и ревизију пресуде” откривају истинску намјеру која стоји иза резолуције. То не доприноси стабилности у регији. Недавно писмо амбасадора Лагумџије упућено свим чланицама УН је илустративан примјер – рекао је Март.

Закључио је како је дијалог једини начин кој води до рјешења и да морамо разговарати и када се не слажемо.

– Како ће доћи до помирења без Срба? Само споразум између Бошњака, Срба и Хрвата може допринијети трајном миру у БиХ – истакао је Март.

На крају свога обраћања рекао је како је Србије осудила злочин у Сребреници и да су два предсједника одала почаст жртвама у Поточарима.

– Ми снажно осуђујемо све злочине почињене у БиХ и осуђујемо најгнуснији злочин у Сребреници над бошњачким становништвом. Не можемо вратити жртве рата, али можемо осудити све злочине и да пред лице правде изведемо починиоце тих недјела – закључио је Март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана