АНАЛИЗА Лажни миротворци сију раздор

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА Лажни миротворци сију раздор

САРАЈЕВО - Изазивање вјештачких криза, којима се свјесно подижу тензије међу народима у БиХ од стране бошњачких политичара, очигледно је синхронизовано са дјеловањем и плановима иностраних центара моћи у Вашингтону, Берлину, а посебно у Лондону, да би био направљен алиби за слање НАТО трупа у БиХ, а што би био само један од корака који би требало да воде ка брисању Српске као међународног признатог субјекта са мапе Европе.

Општи је ово закључак саговорника “Гласа Српске”, који сматрају да није нимало случајно то што су се ови простори опет нашли у фокусу међународне заједнице, наводећи како је све то дио још једне геополитичке игре западних центара моћи, које покушавају завршити оно што је започето деведесетих година.

Дизање панике

Током прошле седмице федерални медији су синхронизовано и драматично пренијели информацију како се у БиХ наводно ископава оружје, а од стране неких бошњачких удружења је чак позвано на самоорганизовање, због наводних пријетњи из Републике Српске.

Интересантно, ради се о готово истом наративу, преписаном, који смо недавно могли прочитати у документу који је објавила обавјештајно-безбједносна заједница САД, у којем је драматично упозорено да би због политике предсједника Милорада Додика БиХ могла бити гурнута у неки нови грађански рат, јер ће бошњачке снаге реаговати на његово наводно анти-дејтонско понашање и евентуални покушај одвајања Републике Српске од БиХ.

Након овог упозорења тим поводом огласио се и врховни командант НАТО снага за Европу и командант европске команде америчке војске Кристофер Каволи, наводећи да је НАТО већ донио одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на КиМ, али и БиХ, поручујући том приликом да ће на ове просторе бити упућене још јаче и опремљеније војне снаге па чак и са тешким наоружањем.

Такву одлуку он је образложио етничким тензијама које, како је рекао, имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион западног Балкана. Напоменуо је и да активности Русије на подстицању напетости између етничких Бошњака, Срба и Хрвата имају за циљ да ослабе земљу и спријече продубљивање веза са ЕУ и НАТО.

Да се убрзано ради на слагању коцкица, уз помоћ одређених политичких кругова у Сарајеву, односно прави алиби за неке будуће потезе на овим просторима - илуструје и недавно доношење, односно усвајање нацрта закона о демократији и просперитету западног Балкана.

Сенаторка Џин Шахин, која је била предлагач овог закона, истакла је да је овај законски акт неопходно донијети да би се, како је поручила - “изоштрили алати за рјешавање злонамјерног руског и кинеског утицаја, корупције и других напора који покушавају да поткопају демократске тежње у региону”.

Завршавање посла

Према ријечима професора геополитике Срђана Перишића, дио америчког политичког руководства, блиског актуелној администрацији Џозефа Бајдена, жели по сваку цијену, а у времену када влада општи хаос у свијету, да искористи пометњу да би пуком силом, а упакованом у излизане флоскуле као што су ширење демократије и заштита људска права, завршио посао започет још прије 35 година.

Те удружене снаге, сматра он, неће се либити да ураде све неопходно да би покорили и сломили кичму Републици Српској, наводећи да овај напад све више прераста у фронтални и све отворенији, а услови за њега се праве новим вјештачким кризама унутар БиХ, које подгријавају безбједносну ситуацију унутар земље до кључања, а што би им онда било оправдање за унапријед испланирану реакцију.

Мишљења је и како ти планови вјероватно подразумијевају да све буде завршено до јесени, прије окончања рата у Украјини. То, како каже подразумијева кршење отпора “бунтовних Срба” те стварање поданичког друштва у БиХ. Указује и на то да је у ову операцију већ уложен позамашан новац и то прије свега у поједине “слободне медије” и невладине организације, који би требало да раде на преобликовању јавног мњења.

“Вилсон центар”

Подсјећа и да је овај план дјеловања одавно сачињен, подсјећајући да је “Вилсон центар” још крајем 2020. године сачинио један документ у којем је америчкој администрацији аналитички сугерисано шта јој је чинити када је у питању БиХ. Тада је наведено да је неопходно извршити ревизију Дејтонског мировног споразума, ојачати НАТО снаге у БиХ, односно ЕУФОР-а те дати подршку високом представнику за већу примјену бонских овлашћења. Истиче како постаје јасно да су политички центри моћи у САД прихватили ове сугестије, додајући, односно поручујући да они нису више толико моћни као некада, када је у БиХ столовао Педи Ешдаун.

Слично мишљење има доктор политичких наука Стеван Гајић, наводећи да то што су БиХ и Косово поново у центру свјетске јавности и таргетирање ових простора као потенцијалних тачака неких нових сукоба говори докле су западни моћници спремни ићи да би имплементирали своје циљеве, понашајући се као каубоји на Дивљем западу.

Са новим нападима се наставља иако је из Српске у много наврата истицано да су власти за досљедњо поштовање Дејтонског мировног споразума те да не постоје никакве скривене намјере да којим случајем буде жртвован мир и стабилност у БиХ, јер то двоје нема цијену. Подсјећања ради, мир је једном у БиХ био жртвован, али не од стране Срба, већ друге стране.

Реална опасност

Политички аналитичар Александар Павић каже да страхује од једног таквог сценарија, наводећи да је опасност од неких нових етничких сукоба у БиХ више него реална, појашњавајући да америчке, али и британске обавјештајне службе увијек разрађују одређене сценарије па и за наше просторе. Сматра да је један од њих већ извучен из ладице и да је почело са његовом реализацијом, а он је, како сматра, активиран оног тренутка када је покренут лажни судски процес против предсједника Српске.

- Свесни су да губе конце те да кинески и руски утицај почиње да доминира над западним, а што је видљиво и у Републици Српској. Због тога су спремни да изазову сукобе, да би сачували своју неоколонијалну контролу. Не желе без борбе допустити својим геополитичким противницима да уђу у тај вакуум који би остао иза њих. Тај њихов план има неколико корака. Први је пронаћи кривца, односно измисли га. И то је увек неко кога они означе да наводно ради против демократије и западних интереса. У случају БиХ то је Додик. То је једна до сада много пута употребљена матрица, односно западни рецепт који САД користе већ деценијама. Прво изазову кризу уз помоћ Бошњака, након чега се појављују као миротворци, са белим или плавим шлемовима, да би измирили племена и зараћене домороце, претварајући ту земљу у своју колонију - каже Павић.

Милиони долара

У посљедњих пет, шест година америчка администрација уложила је огроман новац широм свијета, а да би се наводно промовисале западне демократске вриједности те стало у крај наводном руском и кинеском малигном утицају. Један дио тог новца завршио је и у БиХ. Према званичним подацима америчког Министарства финансија ради се о 80 милиона америчких долара, који су прослијеђени појединим невладиним организацијама те појединим медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана