ANALIZA Lažni mirotvorci siju razdor

Veljko Zeljković
ANALIZA Lažni mirotvorci siju razdor

SARAJEVO - Izazivanje vještačkih kriza, kojima se svjesno podižu tenzije među narodima u BiH od strane bošnjačkih političara, očigledno je sinhronizovano sa djelovanjem i planovima inostranih centara moći u Vašingtonu, Berlinu, a posebno u Londonu, da bi bio napravljen alibi za slanje NATO trupa u BiH, a što bi bio samo jedan od koraka koji bi trebalo da vode ka brisanju Srpske kao međunarodnog priznatog subjekta sa mape Evrope.

Opšti je ovo zaključak sagovornika “Glasa Srpske”, koji smatraju da nije nimalo slučajno to što su se ovi prostori opet našli u fokusu međunarodne zajednice, navodeći kako je sve to dio još jedne geopolitičke igre zapadnih centara moći, koje pokušavaju završiti ono što je započeto devedesetih godina.

Dizanje panike

Tokom prošle sedmice federalni mediji su sinhronizovano i dramatično prenijeli informaciju kako se u BiH navodno iskopava oružje, a od strane nekih bošnjačkih udruženja je čak pozvano na samoorganizovanje, zbog navodnih prijetnji iz Republike Srpske.

Interesantno, radi se o gotovo istom narativu, prepisanom, koji smo nedavno mogli pročitati u dokumentu koji je objavila obavještajno-bezbjednosna zajednica SAD, u kojem je dramatično upozoreno da bi zbog politike predsjednika Milorada Dodika BiH mogla biti gurnuta u neki novi građanski rat, jer će bošnjačke snage reagovati na njegovo navodno anti-dejtonsko ponašanje i eventualni pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH.

Nakon ovog upozorenja tim povodom oglasio se i vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i komandant evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli, navodeći da je NATO već donio odluku da pojača rezervne snage unutar misije na KiM, ali i BiH, poručujući tom prilikom da će na ove prostore biti upućene još jače i opremljenije vojne snage pa čak i sa teškim naoružanjem.

Takvu odluku on je obrazložio etničkim tenzijama koje, kako je rekao, imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region zapadnog Balkana. Napomenuo je i da aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO.

Da se ubrzano radi na slaganju kockica, uz pomoć određenih političkih krugova u Sarajevu, odnosno pravi alibi za neke buduće poteze na ovim prostorima - ilustruje i nedavno donošenje, odnosno usvajanje nacrta zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana.

Senatorka Džin Šahin, koja je bila predlagač ovog zakona, istakla je da je ovaj zakonski akt neophodno donijeti da bi se, kako je poručila - “izoštrili alati za rješavanje zlonamjernog ruskog i kineskog uticaja, korupcije i drugih napora koji pokušavaju da potkopaju demokratske težnje u regionu”.

Završavanje posla

Prema riječima profesora geopolitike Srđana Perišića, dio američkog političkog rukovodstva, bliskog aktuelnoj administraciji Džozefa Bajdena, želi po svaku cijenu, a u vremenu kada vlada opšti haos u svijetu, da iskoristi pometnju da bi pukom silom, a upakovanom u izlizane floskule kao što su širenje demokratije i zaštita ljudska prava, završio posao započet još prije 35 godina.

Te udružene snage, smatra on, neće se libiti da urade sve neophodno da bi pokorili i slomili kičmu Republici Srpskoj, navodeći da ovaj napad sve više prerasta u frontalni i sve otvoreniji, a uslovi za njega se prave novim vještačkim krizama unutar BiH, koje podgrijavaju bezbjednosnu situaciju unutar zemlje do ključanja, a što bi im onda bilo opravdanje za unaprijed isplaniranu reakciju.

Mišljenja je i kako ti planovi vjerovatno podrazumijevaju da sve bude završeno do jeseni, prije okončanja rata u Ukrajini. To, kako kaže podrazumijeva kršenje otpora “buntovnih Srba” te stvaranje podaničkog društva u BiH. Ukazuje i na to da je u ovu operaciju već uložen pozamašan novac i to prije svega u pojedine “slobodne medije” i nevladine organizacije, koji bi trebalo da rade na preoblikovanju javnog mnjenja.

“Vilson centar”

Podsjeća i da je ovaj plan djelovanja odavno sačinjen, podsjećajući da je “Vilson centar” još krajem 2020. godine sačinio jedan dokument u kojem je američkoj administraciji analitički sugerisano šta joj je činiti kada je u pitanju BiH. Tada je navedeno da je neophodno izvršiti reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ojačati NATO snage u BiH, odnosno EUFOR-a te dati podršku visokom predstavniku za veću primjenu bonskih ovlašćenja. Ističe kako postaje jasno da su politički centri moći u SAD prihvatili ove sugestije, dodajući, odnosno poručujući da oni nisu više toliko moćni kao nekada, kada je u BiH stolovao Pedi Ešdaun.

Slično mišljenje ima doktor političkih nauka Stevan Gajić, navodeći da to što su BiH i Kosovo ponovo u centru svjetske javnosti i targetiranje ovih prostora kao potencijalnih tačaka nekih novih sukoba govori dokle su zapadni moćnici spremni ići da bi implementirali svoje ciljeve, ponašajući se kao kauboji na Divljem zapadu.

Sa novim napadima se nastavlja iako je iz Srpske u mnogo navrata isticano da su vlasti za dosljednjo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te da ne postoje nikakve skrivene namjere da kojim slučajem bude žrtvovan mir i stabilnost u BiH, jer to dvoje nema cijenu. Podsjećanja radi, mir je jednom u BiH bio žrtvovan, ali ne od strane Srba, već druge strane.

Realna opasnost

Politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da strahuje od jednog takvog scenarija, navodeći da je opasnost od nekih novih etničkih sukoba u BiH više nego realna, pojašnjavajući da američke, ali i britanske obavještajne službe uvijek razrađuju određene scenarije pa i za naše prostore. Smatra da je jedan od njih već izvučen iz ladice i da je počelo sa njegovom realizacijom, a on je, kako smatra, aktiviran onog trenutka kada je pokrenut lažni sudski proces protiv predsjednika Srpske.

- Svesni su da gube konce te da kineski i ruski uticaj počinje da dominira nad zapadnim, a što je vidljivo i u Republici Srpskoj. Zbog toga su spremni da izazovu sukobe, da bi sačuvali svoju neokolonijalnu kontrolu. Ne žele bez borbe dopustiti svojim geopolitičkim protivnicima da uđu u taj vakuum koji bi ostao iza njih. Taj njihov plan ima nekoliko koraka. Prvi je pronaći krivca, odnosno izmisli ga. I to je uvek neko koga oni označe da navodno radi protiv demokratije i zapadnih interesa. U slučaju BiH to je Dodik. To je jedna do sada mnogo puta upotrebljena matrica, odnosno zapadni recept koji SAD koriste već decenijama. Prvo izazovu krizu uz pomoć Bošnjaka, nakon čega se pojavljuju kao mirotvorci, sa belim ili plavim šlemovima, da bi izmirili plemena i zaraćene domoroce, pretvarajući tu zemlju u svoju koloniju - kaže Pavić.

Milioni dolara

U posljednjih pet, šest godina američka administracija uložila je ogroman novac širom svijeta, a da bi se navodno promovisale zapadne demokratske vrijednosti te stalo u kraj navodnom ruskom i kineskom malignom uticaju. Jedan dio tog novca završio je i u BiH. Prema zvaničnim podacima američkog Ministarstva finansija radi se o 80 miliona američkih dolara, koji su proslijeđeni pojedinim nevladinim organizacijama te pojedinim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana