Нобило: Важно да се Шмит појави у суду

ГС
Нобило: Важно да се Шмит појави у суду

ИСТОЧНО САРАЈЕВО -  Тужилаштво БиХ је на суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу изнијело материјалне доказе. Видјели сте о каквом се „квалитету“ доказа ради, рекао је адвокат Анто Нобило.

- Суткиња је донијела неколико одлука које су нас изненадиле. Покушала је уважити правне разлоге. За сада ми се чини охрабрујуће - рекао је Нобило.

Истакао је да ће кључно бити које доказе ће суд уважити , а које не.

- По томе ћемо видјети које су нам шансе. Важно је да ли ће дозволити да буде саслушан Кристијан Шмит. Он је важан свједок и од њега је све почело - поручио је Нобило.

Напомиње да је Шмит једном рекао да је и он адвокат, па се, према томе, не би требао бојати суднице.

Нобило се нада да ће Шмит сам прихватити да се појави у судници како би рашчистили све спорне ствари које су битне за овај поступак, али једнако тако још и битније за функционисање саме БиХ.

-Најважније тек слиједи - одлука судије које ће нам доказе допустити и онда ћемо видјети шта ћемо добити провођењем тих доказа у самој судници - нагласио је Нобило.

У Суду БиХ данас је одржано рочиште Додику и Лукићу, а сљедеће је заказано за 22. мај, a oдбрана би изношење својих доказа и саслушање свједока требало да почне 5. и 19. јуна.

Тужилаштво БиХ је данас изнијело дио материјалних доказа који су се односили углавном на објављене документе у "Службеном гласнику Републике Српске" и "Службеном листу БиХ", те одређене извјештаје Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Ни Суд БиХ ни одбрана на данашњем суђењу нису прихватили Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са странице УН и превело на "босански језик".

Овај документ, који је изнесен на данас завршеном рочишту, није био ни потписан нити на енглеском језику на шта је приговорила и судија Сена Узуновић, јавља Срна.

Узуновићева је од Тужилаштва затражила да достави документ Анекс 10 Дејтонског споразума на енглеском језику и са адекватним преводом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана