Српска шаље позив ФБиХ на дијалог о будућности земље

Дарко Момић
Српска шаље позив ФБиХ на дијалог о будућности земље

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског мировног споразума, као и од свих представника међународне заједнице да реагују на доношење аката и спровођење других активности којима се позива на разградњу Дејтонског споразума и на сваку другу активност која је противна његовим одредбама и принципима.

Ово је, између осталог, наведено у иницијативи Клуба посланика СНСД-а за разговор и дијалог између страна Републике Српске и ФБиХ и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ, о којој би народни посланици требало да расправљају на 16. редовној сједници заказаној за 27. април.

Осим тога, у иницијативи се захтијева да се омогући покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и ФБиХ вратити у предвиђене оквире Дејтонског споразума, који је једини могући оквир за постојање БиХ.

- Желећи да оствари своју улогу у креирању бољег и просперитетнијег живота свим грађанима у Српској, Народна скупштина РС захтијева од институција ФБиХ и друга два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултовао враћањем на основне принципе и текст Дејтонског споразума. У случају игнорисања ставова НСРС, српски конститутивни народ задржава право на самоопредјељење, у складу са свим међународним уговорима - наведено је у иницијативи.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић каже да је у иницијативи наведено да је неопходно увијек истицати да је БиХ настала сагласношћу Републике Српске и ФБиХ те три конститутивна народа.

- Само њиховом сагласношћу може и постојати, због чега је било каква тежња за измјеном дејтонске структуре апсолутно недопустива и може довести до нежељених посљедица. Ми желимо да Народна скупштина РС, као чувар суверенитета и легалитета, још једном јасно каже да одбацује све акте који су противуставни и који нису у складу са Дејтонским мировним споразумом. Наравно да очекујемо да се са овим сложе сви који мисле добро Републици Српској - каже Жунић за “Глас Српске”.

С друге стране, члан Предсједништва и посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да се ради о још једном замајавању јавности од стране најјаче владајуће странке и сматра да је ријеч о још једној празној причи.

- Умјесто те испразне иницијативе СНСД-а пуне празних флоскула, покрећем иницијативу да двије стране - Република Српска и ФБиХ и три конститутивна народа покрену дијалог о томе како да се набаве вакцине за све грађане - каже Гламочак за наш лист.

Он каже да би иницијативу СНСД-а сматрао добронамјерном и у корист Републике Српске да су прије него што су је покренули позвали на разговор све српске парламентарне странке да постигну јединство о тој иницијативи, умјесто што су позивали на јединство око папира који је креиран у врху једне странке.

Реакција

Народна скупштина РС одбацује свако дјеловање које је усмјерено на измјену изворног Дејтонског споразума и његовог Анекса 4 - Устава БиХ, који је темељ постојања и рада свих институција и званичника на нивоу БиХ.

- Свако дјеловање које није у складу са Уставом БиХ и супротно ставовима НСРС, као највишег законодавног и уставноправног органа РС, сматраће се угрожавањем суверенитета и уставног поретка Српске - наведено је у иницијативи СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана