Srpska šalje poziv FBiH na dijalog o budućnosti zemlje

Darko Momić
Srpska šalje poziv FBiH na dijalog o budućnosti zemlje

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata i sprovođenje drugih aktivnosti kojima se poziva na razgradnju Dejtonskog sporazuma i na svaku drugu aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima.

Ovo je, između ostalog, navedeno u inicijativi Kluba poslanika SNSD-a za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, o kojoj bi narodni poslanici trebalo da raspravljaju na 16. redovnoj sjednici zakazanoj za 27. april.

Osim toga, u inicijativi se zahtijeva da se omogući pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i FBiH vratiti u predviđene okvire Dejtonskog sporazuma, koji je jedini mogući okvir za postojanje BiH.

- Želeći da ostvari svoju ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života svim građanima u Srpskoj, Narodna skupština RS zahtijeva od institucija FBiH i druga dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultovao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima - navedeno je u inicijativi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da je u inicijativi navedeno da je neophodno uvijek isticati da je BiH nastala saglasnošću Republike Srpske i FBiH te tri konstitutivna naroda.

- Samo njihovom saglasnošću može i postojati, zbog čega je bilo kakva težnja za izmjenom dejtonske strukture apsolutno nedopustiva i može dovesti do neželjenih posljedica. Mi želimo da Narodna skupština RS, kao čuvar suvereniteta i legaliteta, još jednom jasno kaže da odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naravno da očekujemo da se sa ovim slože svi koji misle dobro Republici Srpskoj - kaže Žunić za “Glas Srpske”.

S druge strane, član Predsjedništva i poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da se radi o još jednom zamajavanju javnosti od strane najjače vladajuće stranke i smatra da je riječ o još jednoj praznoj priči.

- Umjesto te isprazne inicijative SNSD-a pune praznih floskula, pokrećem inicijativu da dvije strane - Republika Srpska i FBiH i tri konstitutivna naroda pokrenu dijalog o tome kako da se nabave vakcine za sve građane - kaže Glamočak za naš list.

On kaže da bi inicijativu SNSD-a smatrao dobronamjernom i u korist Republike Srpske da su prije nego što su je pokrenuli pozvali na razgovor sve srpske parlamentarne stranke da postignu jedinstvo o toj inicijativi, umjesto što su pozivali na jedinstvo oko papira koji je kreiran u vrhu jedne stranke.

Reakcija

Narodna skupština RS odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 - Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH.

- Svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH i suprotno stavovima NSRS, kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa RS, smatraće se ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka Srpske - navedeno je u inicijativi SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana