Српска не кочи испуњавање обавеза из уговора о Енергетској заједници

Срна
Српска не кочи испуњавање обавеза из уговора о Енергетској заједници

БАЊАЛУКА - Поводом натписа у појединим медијима о мјерама које је Енергетска заједница увела БиХ због пропуста у поштовању правила те организације у области нафте и гаса, из Министарства енергетике и рударства Републике Српске наглашено је да је Српска дјеловала искључиво у складу са Уставом и законима у БиХ и дала огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања о изради и усвајању прописа којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.

У саопштењу се наводи да су претходних неколико година, уз огромне напоре, у Српској сачињена законска рјешења која су прихваћена и оцјењена као усклађена са ставовима Енергетске заједнице.

"Полазећи од ове чињенице, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, Федерација БиХ /ФБиХ/ је област гаса регулисала уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са другим, ни са трећим енергетским пакетом", појашњава се у саопштењу.

Влада Српске и ресорно министарство су увијек били свјесни обавеза које проистичу из уговора о Енергетској заједници, досљедно су их извршавали, покушавајући приједлозима и дјеловањем да превазиђу проблеме настале форсирањем рјешења из ФБиХ која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ.

Испуњен је и договор дефинисан заједничком изјавом предсједника влада Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора, и у јуну 2019. године дата је сагласност да се Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ упути у парламентарну процедуру.

"Европска комисија је и званично потврдила да ће се Преднацртом омогућити преузимање одредби другог и трећег енергетског пакета у области гаса у законодавство БиХ. Међутим, ФБиХ није испунила свој дио обавеза и договора, због чега је блокирана процедура усвајања овог законског рјешења", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Рафинерија нафте у Броду не ради више од двије године и није коректно у овом тренутку је доводити у било какву везу са одлуком о квалитету течних нафтних горива у БиХ.

"Очекујемо да ФБиХ испуни обавезе из трећег енергетског пакета, а Република Српска је спремна да усаглашени Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ подржи у парламентарној процедури у циљу његовог усвајања", додаје се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана