Srpska ne koči ispunjavanje obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici

Srna
Srpska ne koči ispunjavanje obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici

BANjALUKA - Povodom natpisa u pojedinim medijima o mjerama koje je Energetska zajednica uvela BiH zbog propusta u poštovanju pravila te organizacije u oblasti nafte i gasa, iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske naglašeno je da je Srpska djelovala isključivo u skladu sa Ustavom i zakonima u BiH i dala ogroman doprinos usaglašavanju brojnih otvorenih i spornih pitanja o izradi i usvajanju propisa kojima bi bile ispunjene obaveze prema Energetskoj zajednici.

U saopštenju se navodi da su prethodnih nekoliko godina, uz ogromne napore, u Srpskoj sačinjena zakonska rješenja koja su prihvaćena i ocjenjena kao usklađena sa stavovima Energetske zajednice.

"Polazeći od ove činjenice, Republika Srpska je još 2018. godine usvojila Zakon o gasu koji je u većoj mjeri bio usaglašen sa trećim energetskim paketom. Nasuprot tome, Federacija BiH /FBiH/ je oblast gasa regulisala uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede iz 2007. godine, koja nije usaglašena ni sa drugim, ni sa trećim energetskim paketom", pojašnjava se u saopštenju.

Vlada Srpske i resorno ministarstvo su uvijek bili svjesni obaveza koje proističu iz ugovora o Energetskoj zajednici, dosljedno su ih izvršavali, pokušavajući prijedlozima i djelovanjem da prevaziđu probleme nastale forsiranjem rješenja iz FBiH koja zadiru u ustavne nadležnosti entiteta, ali i BiH.

Ispunjen je i dogovor definisan zajedničkom izjavom predsjednika vlada Srpske i FBiH, resornih ministara, direktora Sekretarijata Energetske zajednica i jednog broja amasadora, i u junu 2019. godine data je saglasnost da se Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH uputi u parlamentarnu proceduru.

"Evropska komisija je i zvanično potvrdila da će se Prednacrtom omogućiti preuzimanje odredbi drugog i trećeg energetskog paketa u oblasti gasa u zakonodavstvo BiH. Međutim, FBiH nije ispunila svoj dio obaveza i dogovora, zbog čega je blokirana procedura usvajanja ovog zakonskog rješenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da Rafinerija nafte u Brodu ne radi više od dvije godine i nije korektno u ovom trenutku je dovoditi u bilo kakvu vezu sa odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH.

"Očekujemo da FBiH ispuni obaveze iz trećeg energetskog paketa, a Republika Srpska je spremna da usaglašeni Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH podrži u parlamentarnoj proceduri u cilju njegovog usvajanja", dodaje se u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana