Српска други дом дјеци са Косова

асмина Перишић
Српска други дом дјеци са Косова

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић угостила је у петак око 250 дјеце са Косова и Метохије која су у седмодневној посјети Републици Српској.

Око 400 малишана са Косова и Метохије угостиле су бројне породице из седам општина Српске, па су дјеца имала прилику да посјете Бањалуку, Мркоњић Град, Билећу, Гацко, Прњавор, Градишку и Теслић.

- Пројекат је одличан и подразумијева тијесне мостове сарадње између РС и Космета, односно сарадње са нашим становништвом које је у задње вријеме много пропатило. Историја нас није миловала, а дјеца то најбоље знају јер носе на својим леђима све недаће савремених дешавања на нашим просторима - рекла је Цвијановићева и захвалила свим породицама које су угостиле ове малишане.

Предсједник Одбора за помоћ Србима Космета Милорад Арлов каже да је у овом пројекту учествовало 800 породица као и више од 100 наставника, директора и начелника општина.

- Дјеца треба да осјете да нису сама и да смо ми ту да им помогнемо. Ово је само један помак ка приближавању српског народа са обје стране Дрине. Треба пружити руку нашим људима који се мукотрпно боре за свој опстанак на Косову и који живе као у гету. Циљ нам је да бар једном током школовања дјеца из РС оду и посјете наше светиње на Косову и Метохији - рекао је Арлов.

Дјевојчица из Основне школе "Краљ Милутин" из Грачанице Смиљана Ивановић рекла је да је одушевљена посјетом највећем граду Српске, а ових дана јој је гостопримство пружила породица из Мркоњић Града.

- Лепо су нас угостили и свуда нас водили. Видели смо свашта и ка­д бих имала прилику, долазила бих увек у Републику Српску - рекла је Ивановићева.

 Позив

Народни посланик у Скупштини Србије са Косова и Метохије Владета Костић захвалио је свима који су угостили ову дјецу.

- Нека деца су се овде осећала боље него код своје куће, а сигурно је да су се сви осећали слободније. Хвала РС и њеном народу што су организовали посете - рекао је Костић и позвао малишане из РС да посјете своје Косово и Метохију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана