Средоје Новић: ОБА врбује људе у Републици Српској

ATV
Средоје Новић: ОБА врбује људе у Републици Српској

Обавјештајно безбједносна агенција БиХ врбује људе у Републици Српској. Поручио је то у АТВ-овом “1 на 1”, Средоје Новић, шеф Клуба српских делегата у Дому народа БХ парламента.

У Бањалуци, каже Новић, има оних који у Сарајево достављају разноразне информације, која ОБА користи против функционера Српске. Врбују се, тврди, чак и појединци из система власти, појединих институција и министарстава.

“Један добар дио људи је уцијењен. Прилази се по познанству, по уцјенама, по новацу итд., је ли то полагање на испитима, возачки или нешто друго. Неке ће остварити бенефите”, каже Новић.

Новић каже да би се шокирали када би сазнали ко све ту ради и ко је под њиховом контролом. Тачно је да у Српској има оних који раде за ОБУ, поручује предсједница Жељка Цвијановић. Ти људи су, каже, стављени у службу која није у интересу Републике Српске. 

Умјесто да ради на идентификовању и рјешавању озбиљних безбједносних проблема, ОБА се бави шпијунирањем функционера у Српској, поручује Цвијановићева.

“Као предсједник Владе, скоро шест година, ево сада предсједник Републике никада нисам била у прилици да добијем, осим у једном моменту, мало једно обавјештење, које је малтене већ било јавно познато, нисам добила ни један значајан податак, а требала сам да добијем”, каже предсједница Српске.

Проблем је у онима који воде обавјештајне агенције, каже декан Факултета за безбједност, Предраг Ћеранић. Чак ни они који треба да контролишу њихов рад, то не раде како треба, тврди Ћеранић, што и доводи до тога да се ОБА бави илегалним радњама.

“Да се спроводи, било би мање нелегалног, неовлаштеног тонског снимања, објављивања тонских снимака и фотографија насталих на тајни начин, да се спроводи не би било толико информација, присутних у пробраним медијима”, каже Ћеранић.

Бивши предсједник Српске, а сада српски члан Предсједништва, Милорад Додик, још прошле године је указао на то да ОБА прислушкује врх Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана