Средоје Новић, члан парламентарног тијела за измјене Изборног закона БиХ: У БиХ ништа није независно па ни радне групе

Александар Стојановић
Средоје Новић, члан парламентарног тијела за измјене Изборног закона БиХ: У БиХ ништа није независно па ни радне групе

Нема никакве дилеме да поједини амбасадори очигледно нису успјели да обједине, прикупе и заједно са лидерима политичких партија у БиХ постигну консензус о измјенама и допунама Изборног закона. Да су то успјели, никада не би поздравили формирање Интерресорне радне групе.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” члан Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства и делегат СНСД-а у Дому народа Средоје Новић, говорећи о улози ове радне групе и њеним реалним дометима у доприносу измјенама Изборног закона БиХ.

- Када би она могла сама да функционише, то би било нешто друго. Међутим, говорити данас о независности ове групе је чиста утопија - рекао је Новић.

ГЛАС: Због чега мислите да је утопија?

НОВИЋ: Генерално гледано, шта је то у БиХ независно? Просто је невјероватно да неко о томе данас размишља. Посебно Интерресорна радна група, јер су њу формирале политичке партије. У њу су послати, што поједини лидери, што представници партија које чине парламент. А парламент и јесте мјесто суочавања политичких ставова гдје се доносе одређени закључци. Ту нема приче о независности. Али није проблем ни независност, него шта се жели у БиХ. Да ли се жели направити корак напријед, или одржавање статуса кво? Све сам ближе ставу да добар дио домаће, али и међународне, јавности жели статус кво.

ГЛАС: Формирање Интерресорне групе поздравили су и амбасадори међународне заједнице, посебно наглашавајући њен значај и важност измјена изборног законодавства.

НОВИЋ: Очигледно је и то да је међународној заједници више стало да прикупља поене, да кажу како су они формирали радну групу за измјену изборног законодавства, да су указали на то шта треба промијенити и тако даље. Али, конкретно, они ништа нису урадили.

ГЛАС: Много је подјела у групи у вези са учешћем чланова Централне изборне комисије.

НОВИЋ: Неспорно је да постоје различита схватања и приступи. Ту је и власт и опозиција. С једне стране, то је добро, а с друге очигледно јако тешко функционише. Стално инсистирање, што међународне заједнице, што опозиције и дијела власти да се у радну групу укључе чланови Централне изборне комисије води ту ствар у пропаст.

ГЛАС: Због чега? И раније су учествовали у раду радне групе.

НОВИЋ: Они који су дозволили да буду изабрани чланови Централне изборне комисије на начин који је супротан закону су били кратковиди. Нису могли да виде даље од сутра и шта ће то значити у једном тренутку када не можемо прихватити, рекао бих, незаконите чланове комисије. Они морају да знају да могу да предлажу, то не смета. Нека то ураде ако желе, али морају да схвате да не могу бити чланови радне групе.

Приједлози

ГЛАС: На досадашњим сједницама није урађено ништа конкретно и све је протекло у политичким надгорњавањима. Мислите ли да ће ситуација бити промијењена у наредном периоду?

НОВИЋ: Лично мислим да су хтјели урадити нешто крупније на промјени Изборног закона, онда сигурно не би била ни формирана радна група, него би се лидери у БиХ врло лако договорили о три, пет или десет промјена и тада би рекли шта се тиме жели постићи. Међутим, формирана је радна група без иједног јединог задатка, када је ријеч о томе шта је то што она треба да уради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана