Sredoje Nović, član parlamentarnog tijela za izmjene Izbornog zakona BiH: U BiH ništa nije nezavisno pa ni radne grupe

Aleksandar Stojanović
Sredoje Nović, član parlamentarnog tijela za izmjene Izbornog zakona BiH: U BiH ništa nije nezavisno pa ni radne grupe

Nema nikakve dileme da pojedini ambasadori očigledno nisu uspjeli da objedine, prikupe i zajedno sa liderima političkih partija u BiH postignu konsenzus o izmjenama i dopunama Izbornog zakona. Da su to uspjeli, nikada ne bi pozdravili formiranje Interresorne radne grupe.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva i delegat SNSD-a u Domu naroda Sredoje Nović, govoreći o ulozi ove radne grupe i njenim realnim dometima u doprinosu izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Kada bi ona mogla sama da funkcioniše, to bi bilo nešto drugo. Međutim, govoriti danas o nezavisnosti ove grupe je čista utopija - rekao je Nović.

GLAS: Zbog čega mislite da je utopija?

NOVIĆ: Generalno gledano, šta je to u BiH nezavisno? Prosto je nevjerovatno da neko o tome danas razmišlja. Posebno Interresorna radna grupa, jer su nju formirale političke partije. U nju su poslati, što pojedini lideri, što predstavnici partija koje čine parlament. A parlament i jeste mjesto suočavanja političkih stavova gdje se donose određeni zaključci. Tu nema priče o nezavisnosti. Ali nije problem ni nezavisnost, nego šta se želi u BiH. Da li se želi napraviti korak naprijed, ili održavanje statusa kvo? Sve sam bliže stavu da dobar dio domaće, ali i međunarodne, javnosti želi status kvo.

GLAS: Formiranje Interresorne grupe pozdravili su i ambasadori međunarodne zajednice, posebno naglašavajući njen značaj i važnost izmjena izbornog zakonodavstva.

NOVIĆ: Očigledno je i to da je međunarodnoj zajednici više stalo da prikuplja poene, da kažu kako su oni formirali radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva, da su ukazali na to šta treba promijeniti i tako dalje. Ali, konkretno, oni ništa nisu uradili.

GLAS: Mnogo je podjela u grupi u vezi sa učešćem članova Centralne izborne komisije.

NOVIĆ: Nesporno je da postoje različita shvatanja i pristupi. Tu je i vlast i opozicija. S jedne strane, to je dobro, a s druge očigledno jako teško funkcioniše. Stalno insistiranje, što međunarodne zajednice, što opozicije i dijela vlasti da se u radnu grupu uključe članovi Centralne izborne komisije vodi tu stvar u propast.

GLAS: Zbog čega? I ranije su učestvovali u radu radne grupe.

NOVIĆ: Oni koji su dozvolili da budu izabrani članovi Centralne izborne komisije na način koji je suprotan zakonu su bili kratkovidi. Nisu mogli da vide dalje od sutra i šta će to značiti u jednom trenutku kada ne možemo prihvatiti, rekao bih, nezakonite članove komisije. Oni moraju da znaju da mogu da predlažu, to ne smeta. Neka to urade ako žele, ali moraju da shvate da ne mogu biti članovi radne grupe.

Prijedlozi

GLAS: Na dosadašnjim sjednicama nije urađeno ništa konkretno i sve je proteklo u političkim nadgornjavanjima. Mislite li da će situacija biti promijenjena u narednom periodu?

NOVIĆ: Lično mislim da su htjeli uraditi nešto krupnije na promjeni Izbornog zakona, onda sigurno ne bi bila ni formirana radna grupa, nego bi se lideri u BiH vrlo lako dogovorili o tri, pet ili deset promjena i tada bi rekli šta se time želi postići. Međutim, formirana je radna grupa bez ijednog jedinog zadatka, kada je riječ o tome šta je to što ona treba da uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana