Србија неће изручити БиХ генерала Ђукића

Горан Маунага
Србија неће изручити БиХ генерала Ђукића

Сарајево, Београд - Интерпол је на захтјев Суда БиХ расписао међународну такозвану црвену потјерницу за пензионисаном генералом Војске РС Новаком Ђукићем, који се налази на лијечењу на Војномедицинској академији (ВМА) у Београду, али он неће бити изручен БиХ, сазнаје "Глас Српске".

У Министарству правде Србије кажу да од БиХ још нису добили званично обавјештење о расписивању међународне потјернице, али да власти Србије за Ђукићем неће расписивати потјерницу.

- С обзиром на то да је Ђукић држављанин Србије, он неће бити испоручен БиХ. Ситуација у вези са ратним злочинима је специфична. Шта ће даље бити предузето, требало би видети у Тужилаштву за ратне злочине Србије - кажу у Министарству правде.

У српском Тужилаштву за ратне злочине рекли су да ће данас изнијети детаље о случају "Ђукић".

Портпарол Интерпола БиХ Наташа Сикимић каже да је Интерпол у сриједу касно послијеподне, исти дан кад је и стигла наредба Суда БиХ, расписао међународну потјерницу за Ђукићем.

- Чим је наредба стигла, упућен је захтјев Генералном секретаријату Интерпола у Лиону за објављивање потјернице, а Интерпол Сарајево одмах је расписао међународну, такозвану црвену потјерницу за Ђукићем - каже Сикимићева.

Шеф Ђукићевог тима одбране Милорад Ивошевић каже да је ријеч о непримјереном потезу Суда БиХ и о правној агресији. Нагласио је да се Ђукић лијечи и да не бјежи од правосуђа, те да жели да све буде у регуларном поступку.

- Суд БиХ, прије свега, треба да дозволи обнову поступка у предмету против Ђукића, јер сви докази говоре да он није починио ратни злочин - каже Ивошевић.

Додао је и да ће ових дана резултат реконструкције догађаја на Тузланској капији, као нови доказ у поступку, бити упућен правосуђу БиХ, уз нови захтјев за обнову поступка.

Ђукић је на лијечење у Београд отишао након што је пуштен на слободу у периоду између поништења првостепене пресуде за злочин почињен на Тузланској капији 1995. године и доношења нове пресуде. Ђукић је 2010. године осуђен на 25 година затвора због злочина на Тузланској капији 1995. године, али је Уставни суд БиХ поништио ту пресуду након што је Европски суд за људска права у Стразбуру прошле године утврдио да је Суд БиХ у процесима за ратне злочине примјењивао погрешан закон.

Апелационо вијеће Суда БиХ у јуну је Ђукићу смањило казну на 20 година затвора, али није дозволило обнову поступка. Суд је 7. октобра наредио расписивање централне потјернице за њим, коју су расписале полицијске агенције и Гранична полиција БиХ.

Процедура

У Суду БиХ су рекли да ће међународну потјерницу примити Интерпол Србије, те да је он обавезан да поступи на основу ње, уз поштивање законских прописа Србије.

- Након лоцирања осуђеног биће предузете даље мјере за извршење казне затвора. То укључује и могућност слања молбе правосуђу Србије за преузимање извршења казне затвора - речено је у Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана