Срби у МУП-у ФБиХ статистичка грешка

Дарко Момић
Срби у МУП-у ФБиХ статистичка грешка

БАЊАЛУКА - Посланик СДА и бивши потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић покушава да проблематизује питање релативно малог броја запослених Бошњака у МУП-у Републике Српске, потпуно занемарујући чињеницу да је број Срба у Федералној управи полиције те федералном и кантоналним МУП-овима на нивоу статистичке грешке.

Братић је од МУП-а Српске у име посланичке групе “Заједно за БиХ” затражио податке о спровођењу уставних и законских одредаба о пропорционалној заступљености конститутивних народа и других у тој институцији. Он је у посланичком питању навео да податке тражи “водећи се информацијама о појавама провокативног понашања, пуцања, пјевања националистичких пјесама, величања ратних злочинаца, напада на имовину и вјерске објекте повратника, ризицима стварања инцидентних ситуација, нарочито 8. и 9. јануара у повратничким срединама”.

- Својим присуством и непосредним контактом с повратницима, јер сам и сам један од њих, свједок сам појаве несигурности, страха, али и љутње и огорчености на овакве појаве. Један од важних сегмената који ствара осјећај несигурности, па и неповјерења, је недовољна заступљеност мањинских конститутивних народа и других у органима МУП-а - истакао је Братић, наводећи да се “такав закључак лако може донијети кроз извјештаје Институције омбудсмана за људска права БиХ”.

Међутим, управо то показује да је Братић лицемјеран, јер су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ указали на то да, према специјалном извјештају Институције омбудсмана за људска права БиХ, у МУП-у ФБиХ нема ниједног Србина на руководећим позицијама.

- У МУП-у Кантона Сарајево, од 19 руководећих позиција нема ниједног Србина. У МУП-у Босанско-подрињског кантона од 33 руководећа радника нема ниједног Србина. У МУП-у Средњобосанског кантона, од 23 руководећа, нема ниједног Србина. У МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона нема ниједног Србина на руководећим позицијама, а у МУП-у Унско-санског кантона од 42 руководећа радника само је један Србин - навели су недавно у овом одбору, након што је исто питање као и Братић покренуо његов бивши страначки колега Денис Звиздић.

Према поменутом извјештају, у Федералној управи полиције од 14 руководећих радника само је један Србин, у МУП-у Зеничко-добојског кантона од 58 руководећих радника само су два Србина, а у МУП-у Тузланског кантона од 99 руководећих само су три Србина.

- Извјештај омбудсмана о националној и полној структури запослених у полицијско-безбједносним агенцијама БиХ показује да се на руководећим позицијама у МУП-у Српске налази 18 Бошњака - поручују из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске и члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Костадин Васић каже да осуђује све инциденте, а посебно оне засноване на националној или вјерској мржњи, али каже да Братићев покушај да проблематизује број његових сународника у МУП-у Српске сигурно није усмјерен ка побољшању међунационалних односа.

- То је јефтини покушај додворавања повратничкој популацији која од тога неће имати никакве користи. При томе је веома лицемјерно проблематизовати то питање, а истовремено затварати очи пред чињеницом да Срба нема, не само у федералном МУП-у, него у Федерацији БиХ. Попис из 2013. године је показао да ФБиХ живи мање од три одсто Срба, а Братић о томе ћути - каже Васић.

Лицемјерно

Посланик СНСД-а и члан Одбора за безбједност НСРС Илија Таминџија подсјећа да је према попису становништва из 1991. године на подручју данашњег Кантона Сарајево било 27,2 одсто Срба.

- Лицемјерно је када посланик странке чија политика је Србе у том кантону и на подручју цијеле ФБиХ свела на мање од три одсто ћути о томе, а поставља питање о броју запослених Бошњака у МУП-у Српске. Република Српска и њен МУП гарантује безбједност и заштиту свим својим грађанима, без обзира на њихову вјерску или националну припадност - каже Таминџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана