Срби непожељнив у родном крају

Драгана Келеч
Срби непожељнив у родном крају

БИХAЋ - Прогнане Србе из бихаћког села Дољани, који су се окупили 29. августа ове године око спаљене цркве на њихов други сабор послије прогона 1995. године, на повратку из тог села пресрели су припадници полиције Унско-санског кантона, који су их их малтретирали, кажњавали и вријеђали.

То је за "Глас Српске" казао предсједник црквеног Управног одбора Дољани Боро Дивјак.

- Некадашњи становници овог краја, од којих се нико није вратио на своје огњиште, добили су још један доказ да у родном крају нису пожељни, након што су их малтретирали полицајци - рекао је Дивјак.

Владика бихаћко-петровачки Хризостом, који је служио литургију и присуствовао прослави у Дољанима, тог дана је раније напустио село, али је одмах обавијештен о овом инциденту. Послије тога упутио је допис Министарству унутрашњих послова ФБиХ и протестовао због ових провокација и кажњавања.

- Овакво понашање полиције веома је узнемирило све путнике који су кренули из Дољана и прошли прави ужас и агонију, а ове пријетње смо схватили као одвраћање од повратка и обнове, као каприц Србима и освету због тога што су се окупили у свом селу - рекао је владика Хризостом.

Предсједник Одбора за реконструкцију цркве у Дољанима Драган Прошић истакао је да је са породицом дошао из Београда да би посјетио мјесто у којем је одрастао, али у којем, према његовим ријечима, нема услова за живот и будућност српског становништва.

- Припадници полиције из Бихаћа стационирани у селу Горјевац, тачно на прикључном пункту на путу Бихаћ - Босански Петровац зауставили су аутомобил у којем сам био, након чега су извели возача и тражили да уради алкотест, уз пријетње и увреде. На то нисам могао мирно да реагујем, па су два полицајца кренула и мене да провоцирају - казао је Прошић.

Према његовим ријечима, овај немили догађај ће некадашњи становници Дољана, који су се мирно окупили у свом родном мјесту послије толико година, запамтити по увредама полиције, која би, наглашава, требало да штити Србе повратнике, и неоснованим казнама и одузимањем возачких дозвола.

- Очигледно је каква је ово порука српском становништву, које би жељело да се врати у околину Бихаћа - додао је Прошић.

У полицији Унско-санског кантона казали су нам да ће овај случај испитати, а више информација ће имати у току ове седмице.

Српско село Дољани, које је некада бројало око хиљаду становника данас је пусто, а у своје предратне домове није се вратио нико. Куће су и данас, 14 година послије рата, порушене, школа запаљена, а од православног храма који је некада окупљао бројне вјернике, остале су само зидине.

Допис Хризостома

У допису владике Хризостома који је упутио органима власти пише: "Ми овим дописом изражавамо прије свега наше жаљење, али и огорченост на поступке полиције Унско-санског кантона, која константно изазива тензије на вјерској и националној основи, а било је и раније оваквих случајева на локалним путевима Петровац-Дринић, Петровац-Смољана.

- Тражимо од Вас да испитате овакве случајеве, који могу прије или касније имати трагичне посљедице - стоји у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана