Srbi nepoželjniv u rodnom kraju

Dragana Keleč
Srbi nepoželjniv u rodnom kraju

BIHAĆ - Prognane Srbe iz bihaćkog sela Doljani, koji su se okupili 29. avgusta ove godine oko spaljene crkve na njihov drugi sabor poslije progona 1995. godine, na povratku iz tog sela presreli su pripadnici policije Unsko-sanskog kantona, koji su ih ih maltretirali, kažnjavali i vrijeđali.

To je za "Glas Srpske" kazao predsjednik crkvenog Upravnog odbora Doljani Boro Divjak.

- Nekadašnji stanovnici ovog kraja, od kojih se niko nije vratio na svoje ognjište, dobili su još jedan dokaz da u rodnom kraju nisu poželjni, nakon što su ih maltretirali policajci - rekao je Divjak.

Vladika bihaćko-petrovački Hrizostom, koji je služio liturgiju i prisustvovao proslavi u Doljanima, tog dana je ranije napustio selo, ali je odmah obaviješten o ovom incidentu. Poslije toga uputio je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH i protestovao zbog ovih provokacija i kažnjavanja.

- Ovakvo ponašanje policije veoma je uznemirilo sve putnike koji su krenuli iz Doljana i prošli pravi užas i agoniju, a ove prijetnje smo shvatili kao odvraćanje od povratka i obnove, kao kapric Srbima i osvetu zbog toga što su se okupili u svom selu - rekao je vladika Hrizostom.

Predsjednik Odbora za rekonstrukciju crkve u Doljanima Dragan Prošić istakao je da je sa porodicom došao iz Beograda da bi posjetio mjesto u kojem je odrastao, ali u kojem, prema njegovim riječima, nema uslova za život i budućnost srpskog stanovništva.

- Pripadnici policije iz Bihaća stacionirani u selu Gorjevac, tačno na priključnom punktu na putu Bihać - Bosanski Petrovac zaustavili su automobil u kojem sam bio, nakon čega su izveli vozača i tražili da uradi alkotest, uz prijetnje i uvrede. Na to nisam mogao mirno da reagujem, pa su dva policajca krenula i mene da provociraju - kazao je Prošić.

Prema njegovim riječima, ovaj nemili događaj će nekadašnji stanovnici Doljana, koji su se mirno okupili u svom rodnom mjestu poslije toliko godina, zapamtiti po uvredama policije, koja bi, naglašava, trebalo da štiti Srbe povratnike, i neosnovanim kaznama i oduzimanjem vozačkih dozvola.

- Očigledno je kakva je ovo poruka srpskom stanovništvu, koje bi željelo da se vrati u okolinu Bihaća - dodao je Prošić.

U policiji Unsko-sanskog kantona kazali su nam da će ovaj slučaj ispitati, a više informacija će imati u toku ove sedmice.

Srpsko selo Doljani, koje je nekada brojalo oko hiljadu stanovnika danas je pusto, a u svoje predratne domove nije se vratio niko. Kuće su i danas, 14 godina poslije rata, porušene, škola zapaljena, a od pravoslavnog hrama koji je nekada okupljao brojne vjernike, ostale su samo zidine.

Dopis Hrizostoma

U dopisu vladike Hrizostoma koji je uputio organima vlasti piše: "Mi ovim dopisom izražavamo prije svega naše žaljenje, ali i ogorčenost na postupke policije Unsko-sanskog kantona, koja konstantno izaziva tenzije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, a bilo je i ranije ovakvih slučajeva na lokalnim putevima Petrovac-Drinić, Petrovac-Smoljana.

- Tražimo od Vas da ispitate ovakve slučajeve, koji mogu prije ili kasnije imati tragične posljedice - stoji u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana