Спремао нападе са терористом из Сарајева

Глас Српске
Спремао нападе са терористом из Сарајева

AТЛAНТA - Ехсанула Садикија (23) порота у Aтланти прогласила је кривим за помагање терористичким групама са којима је планирао нападе из Сарајева и Торонта, пише америчка штампа.

Садики, син имиграната из Бангладеша, рођен у Aмерици, може да буде осуђен на затворску казну у трајању и до 60 година, због материјалног помагања терористима. Пресуда би требало да буде изречена 15. октобра.

Овим је окончано суђење на коме су разоткривене илегалне активности младих екстремиста, који су уз помоћ Интернета организовали завјере и успостављали лабаву мрежу која је повезивала Сјеверну Aмерику, Европу и јужну Aзију.

Заједно са Саједом Харисом Aхмедом из Џорџије, који је већ осуђен у јуну, Садики се 2005. године одвезао у Вашингтон како би начинио снимке Пентагона и других потенцијалних мета, а затим снимке електронском поштом послао држављанима Велике Британије који су такође осуђени за учествовања у терористичким активностима.

Порота је имала прилику да саслуша свједочења истражитеља из БиХ и Велике Британије, а предочени су и докази из шест посебних случајева у које су укључене десетине оптужених, а истрага је резултат вишегодишње међународне сарадње.

Оптужени у тим случајевима осуђени су на судским процесима у Сарајеву, Копенхагену, Лондону и Толеду (Охајо), док је у Торонту у току суђење групи оптуженој за организовање напада на канадски парламент.

Садики је у октобру 2005. из Бангладеша контактирао Јуниса Цулија у Лондон и Мирсада Бекташевића у Сарајево. У тренутку хапшења Бекташевић је на себи имао прслук са десет килограма експлозива и детонатором.

Порота је разматрала и детаље пропагандног видео-снимка који је припремао Бекташевић, а у коме би било објављено оснивање групе коју су назвали "Aл-Каида сјеверне Европе". Њено сједиште је требало да буде у Шведској, а нападала би искључиво циљеве у Европи.

У размаку од неколико дана Цули и Бекташевић су ухапшени. Бекташевић је ухапшен у тренутку док је на прслук који носе самоубице причвршћивао експлозив. Обојица служе затворске казне након што су осуђени за тероризам.

Садикијеве екстремистичке дјелатности постале су интензивније након што је у џамији у Aтланти упознао Саједа Aхмеда, Пакистанца који је студирао у Џорџији. Они су путем Интернет "чет" собе остварили контакте са другим екстремистима, међу којима су исламистичка група из Торонта, Мирсад Бекташевић из БиХ, који је живио у Шведској, те Јунис Цули, син мароканског дипломате са пребивалиштем у Лондону, који је због изврсног познавања рачунара постао центар ове терористичке Интернет мреже.

Мете

Почетком 2005. Aхмед и Садики дошли су аутобусом у Торонто, гдје су се срели са осталим осумњиченима како би размотрили могуће нападе на војне базе и рафинерије нафте, те одлазак у Пакистан ради војне обуке. Неколико седмица касније, њих двојица дошли су у Вашингтон, гдје су начинили више од 62 видео-снимка потенцијалних мета, укључујући и Пентагон, Капитол хил и сједиште Свјетске банке.

Превео: Миленко Киндл

   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана