Спремнa прва анализа ситуације на Трговској гори: У експертски тим улазе и сеизмолози

Ведрана Кулага Симић
Спремнa прва анализа ситуације на Трговској гори: У експертски тим улазе и сеизмолози

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Експертски и Правни тим БиХ припремили су први пресјек стања и план активности у циљу побијања оправданости идеје из сусједне Хрватске да Трговска гора у скорије вријеме постане мјесто за одлагање опасног отпада из Нуклеарне електране “Кршко”.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер је налази уз саму границу и у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебан акценат је на чињеници да би, одлагањем тог радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, било угрожено здравље око 250.000 становника.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ потврђено је за “Глас Српске” да је министар Сташа Кошарац за данас сазвао састанак на који су позвани челнике тимова који су лани формирани да би предочили шта је до сада урађено и шта је у плану, имајући у виду да посљедњи потези из Хрватске указују да тамошњи надлежни немају намјеру да одустану од те локације на простору бивше касарне Черкезовац на Трговској гори.

Експертски тим са стручног становишта треба да направи свеобухватну анализу стања и предвиди све могуће негативне утицаје на околину који би се десили у окружењу војног складишта “Черкезовац”, а помоћ ће му бити и други дио стручњака, ангажованих у Правном тиму.

Предсједавајући Експертског тима Емир Диздаревић, који је и замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ истакао је јуче за “Глас Српске” да у извјештају предложили и неколико мјера.

- План је да формирамо три групе са јасним задацима и да у цијелу причу укључио и сеизмологе имајући у виду серију земљотреса који су се десили од почетка година у близини локације Трговске горе те да једном мјесечно са колегама из правног тима разматрамо све - рекао је Диздаревић и додао да ће се тражити модел и финансирања спољних сарадника у том тиму. 

Са предсједавајућим Правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања отпада Жељком Богутом јуче нисмо успјели да ступимо у контакт. Његов замјеник Витомир Поповић је недавно за “Глас” рекао да ће, ако Експертски тим докаже да је та локација неадекватна за одлагање отпада и опасна по живот, здравље и околину, Предсједништво БиХ моћи покренути тужбу против Хрватске пред Међународним судом у Хагу. Појаснио је да се у том случају БиХ може позвати на ЕСПО конвенцију из 1991. године о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контакту, која има разрађен механизам шта у таквим случајевима радити. Ако прекогранични проблем није могуће ријешити дипломатским путем, остаје опција међународне арбитраже или тужбе пред тим судом.  Хрватска је власник половине  електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада.

Необавијештени

Против одлагалишта на Трговској гори су и власт и грађани с друге стране Уне, односно у општини Двор. Први човјек те локалне заједнице Никола Арбутина рекао је јуче Срни да су они искључени из свих догађаја у вези са плановима за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада у овој општини. Нису, како је додао, ни обавијештени да је Фонд објавио отворени поступак јавне набавке за ангажман службе за физичку заштиту и безбједност локације Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана