Шпирић о проблему отпада: Бојим се да је ријеч о криминалу са потписом државе

Срна
Шпирић о проблему отпада: Бојим се да је ријеч о криминалу са потписом државе

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је данас у Сарајеву да је забрињавајуће ћутање институција БиХ на одлагање отпада у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову, те да се плаши да је ријеч о криминалу са “потписом државе”.

Осврћући се на протесте у тим општинама због одлагања неидентификованог отпада, Шпирић је истакао да је од тога горе “ћутање институција власти БиХ”.

“Бојим се да је ријеч о широј форми криминала са којим БиХ губи битку, са еколошким посљедицама за становнике тих општина, или је ријеч о криминалу са потписом државе, чиме се плаћа велика еколошка цијена”, упозорио је Шпирић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да, осим одлагања непознатог отпада, постоји и полигон гдје се уништавају минско-експлозивна средства, па се грађани годинама жале на посљедице по здраавље становника.

“Уколико су Дрвару и Гламочу намијењени различити отпади из неких европских земаља, уколико у Босанском Петровцу постоји иницијатива да се у Меденом пољу гради спалионица за отпад анималног поријекла и медицински, а знамо да се тамо формирају и мигрантски кампови, то шаље ружну поруку у оне општине у Федерацији БиХ гдје Срби чине већину и гдје је остварен снажан повратак Срба”, упозорио је Шпирић.

Он је истакао да га брине “ћутање државе”.

“Истину о томе шта се дешава треба да траже институције за спровођење закона. Логично би било да су данас са људима тамо инспектори Сипе да утврде да ли се ради о криминалу”, истакао је Шпирић и позвао све институције власти да се укључе у тај проблем да се не би шириле дезинформације.

Шпирић је констатовао да је српским повратницима у тим општинама једино право које је остало – “право на страх”.

“Право је чудо да нико од институција власти не реагује. Трговска гора је у Хрватској и сва удружења и све политичке партије су са разлогом упозориле да тамо не треба да буде складиште нуклеарног отпада, али ме брине шутња свих када се ради о простору који је унутар БиХ или је то простор гдје је држава умрла”, запитао је Шпирућ, додајући да би било добро да се добије јасан одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана