Špirić o problemu otpada: Bojim se da je riječ o kriminalu sa potpisom države

Srna
Špirić o problemu otpada: Bojim se da je riječ o kriminalu sa potpisom države

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da je zabrinjavajuće ćutanje institucija BiH na odlaganje otpada u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, te da se plaši da je riječ o kriminalu sa “potpisom države”.

Osvrćući se na proteste u tim opštinama zbog odlaganja neidentifikovanog otpada, Špirić je istakao da je od toga gore “ćutanje institucija vlasti BiH”.

“Bojim se da je riječ o široj formi kriminala sa kojim BiH gubi bitku, sa ekološkim posljedicama za stanovnike tih opština, ili je riječ o kriminalu sa potpisom države, čime se plaća velika ekološka cijena”, upozorio je Špirić na konferenciji za novinare.

On je istakao da, osim odlaganja nepoznatog otpada, postoji i poligon gdje se uništavaju minsko-eksplozivna sredstva, pa se građani godinama žale na posljedice po zdraavlje stanovnika.

“Ukoliko su Drvaru i Glamoču namijenjeni različiti otpadi iz nekih evropskih zemalja, ukoliko u Bosanskom Petrovcu postoji inicijativa da se u Medenom polju gradi spalionica za otpad animalnog porijekla i medicinski, a znamo da se tamo formiraju i migrantski kampovi, to šalje ružnu poruku u one opštine u Federaciji BiH gdje Srbi čine većinu i gdje je ostvaren snažan povratak Srba”, upozorio je Špirić.

On je istakao da ga brine “ćutanje države”.

“Istinu o tome šta se dešava treba da traže institucije za sprovođenje zakona. Logično bi bilo da su danas sa ljudima tamo inspektori Sipe da utvrde da li se radi o kriminalu”, istakao je Špirić i pozvao sve institucije vlasti da se uključe u taj problem da se ne bi širile dezinformacije.

Špirić je konstatovao da je srpskim povratnicima u tim opštinama jedino pravo koje je ostalo – “pravo na strah”.

“Pravo je čudo da niko od institucija vlasti ne reaguje. Trgovska gora je u Hrvatskoj i sva udruženja i sve političke partije su sa razlogom upozorile da tamo ne treba da bude skladište nuklearnog otpada, ali me brine šutnja svih kada se radi o prostoru koji je unutar BiH ili je to prostor gdje je država umrla”, zapitao je Špiruć, dodajući da bi bilo dobro da se dobije jasan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana