Соренсен: Подстицај даљем развоју културне и креативне индустрије

СРНА
Соренсен: Подстицај даљем развоју културне и креативне индустрије

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен поздравио је потписивање Споразума о учешћу БиХ у програму ЕУ "Креативна Европа", те истакао да ће то подстаћи даљи развој културне и креативне индустрије у БиХ.

"БиХ је добро позната по широком спектру културних и умјетничких активности и великом потенцијалу за будућност. Ово је за БиХ веома значајан догађај, јер ће ојачати везе оних који се баве стварањем и културом са својим колегама у ЕУ", истакао је Соренсен у данашњем саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Потписивањем овог споразума БиХ је добила могућност да учествује у европском креативном простору, а они који се баве културом у БиХ добиће приступ фонду "Креативна Европа" вриједном 1,5 милијарди евра.

У саопштењу се наводи да је за БиХ посебно важно што "Креативна Европа" подржава иницијативе превођења и промовисања литерарних дјела широм ЕУ, а подржава и мреже које помажу културном и креативном сектору да дјелује конкурентно и на транс-националном нивоу.

Осим тога, овај програм помаже успостављању платформе за промовисање нових умјетника, дистрибуцију умјетничких радова, подршку продукцији телевизијских програма, промовише интерес за филмове и друго.

Више од 20 филмова које су режирала нека од највећих имена Европе и који су приказани на овогодишњем Међународном филмском фестивалу у Кану, укључујући и седам филмова који су се такмичила у конкуренцији за главну награду - Златну палму, подржала је "Креативна Европа".

"Креативна Европа" је оквирни програм Европске комисије који пружа подршку секторима културе и медија у периоду 2014-2020. године. Ријеч је о наставку ранијег "Културног програма" и "МЕДИА програма" који се сада финансира на нивоу за девет одсто вишем него раније.

Програм се састоји од два потпрограма - потпрограм "Култура" се фокусира на подршку сектору културе, док потпрограм "Медија" подржава аудио-визуелни сектор.

Свих 28 чланица ЕУ, као и земље-кандидати и потенцијални кандидати, имају приступ "Креативној Европи", а Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска имају приступ овом фонду у складу са споразумима са тим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана