СНСД предао пријаву за учешће на изборима, циљ минимално 80 одсто начелничких и градоначелничких мјеста

Срна
СНСД предао пријаву за учешће на изборима, циљ минимално 80 одсто начелничких и градоначелничких мјеста

САРАЈЕВО - СНСД је данас Централној изборној комисији БиХ предао пријаву за учешће на локалним изборима ове године за укупно 91 изборну јединицу, односно за све расписане нивое у Републици Српској, те за укупно 26 одборничких листи и четири начелничка мјеста у ФБиХ, рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је циљ ове политичке партије да у Републици Српској освоји минимално 80 одсто начелничких и градоначелничких мјеста, укључујући мјесто градоначелника Источног Сарајева који се ове године први пут бира директно на изборима, али и убједљиво највећи број одборничких позиција у скупштинама општина и градова у Српској.

Он је истакао да у СНСД-у очекују да ће у ФБиХ побиједити у све четири општине гдје се кандидати ове странке такмиче за мјесто начелника, али и да ћо од српских странака освојити убједљиво највећи број гласова у ФБиХ и имати стабилне скупштинске већине у ове четири општине, али и у многим другим општинама у Федерацији гдје ће одборници СНСД-а бити и те како значајни.

- Јасно је да је циљ СНСД-а да буде најјача политичка странка послије ових локалних избора, да у Републици Српској, али и на нивоу БиХ буде странка која ће освојити највећи број гласова. То је циљ који смо зацртали и то је циљ који ћемо сигурно и остварити - истакао је Ковачевић.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да ова политичка партија очекује добре резултате на предстојећим локалним изборима.
- СНСД је, када говоримо о предстојећим локалним изборима, јасно изразио став. Прво смо рекли да нисмо сагласни са начином избора чланова Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), као ни са манипулацијама које се односе на датум избора који је и даље нејасан - рекла је новинарима Цвијановићева.
Она је истакла да је схваћено да, поред овога, постоје и нека друга ограничења која су објективне природе од тога како ће бити организовани избори до спровођења одређених активности.

- Свака партија, као и СНСД, води рачуна о изборним роковима и начином како су постављени - додала је Цвијановићева.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који се прогласио ненадлежним за оцјену уставности одлуке ЦИК-а БиХ о одгађању локалних избора, Цвијановићева је рекла да је захтјев за оцјену уставности упућен на разматрање у други суд и да очекује да тај суд суди у складу са правом, а не политком и спекулацијама.

- Јасни су наши закони и Устав, као и када се шта треба одржати - каже Цвијановићева.
Локални избори у БиХ, првобитно планирани за 4. октобар, одгођени су за 15. новембар ове године. Данас истиче рок за подношење пријава за овјеру политичких странака, независних кандидата, удружења и група грађана за учешће на локалним изборима 2020. године, саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК помјерио за 15. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана