SNSD predao prijavu za učešće na izborima, cilj minimalno 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih mjesta

Srna
SNSD predao prijavu za učešće na izborima, cilj minimalno 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih mjesta

SARAJEVO - SNSD je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH predao prijavu za učešće na lokalnim izborima ove godine za ukupno 91 izbornu jedinicu, odnosno za sve raspisane nivoe u Republici Srpskoj, te za ukupno 26 odborničkih listi i četiri načelnička mjesta u FBiH, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je cilj ove političke partije da u Republici Srpskoj osvoji minimalno 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih mjesta, uključujući mjesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji se ove godine prvi put bira direktno na izborima, ali i ubjedljivo najveći broj odborničkih pozicija u skupštinama opština i gradova u Srpskoj.

On je istakao da u SNSD-u očekuju da će u FBiH pobijediti u sve četiri opštine gdje se kandidati ove stranke takmiče za mjesto načelnika, ali i da ćo od srpskih stranaka osvojiti ubjedljivo najveći broj glasova u FBiH i imati stabilne skupštinske većine u ove četiri opštine, ali i u mnogim drugim opštinama u Federaciji gdje će odbornici SNSD-a biti i te kako značajni.

- Jasno je da je cilj SNSD-a da bude najjača politička stranka poslije ovih lokalnih izbora, da u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH bude stranka koja će osvojiti najveći broj glasova. To je cilj koji smo zacrtali i to je cilj koji ćemo sigurno i ostvariti - istakao je Kovačević.

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da ova politička partija očekuje dobre rezultate na predstojećim lokalnim izborima.
- SNSD je, kada govorimo o predstojećim lokalnim izborima, jasno izrazio stav. Prvo smo rekli da nismo saglasni sa načinom izbora članova Centralne izborne komisije BiH (CIK), kao ni sa manipulacijama koje se odnose na datum izbora koji je i dalje nejasan - rekla je novinarima Cvijanovićeva.
Ona je istakla da je shvaćeno da, pored ovoga, postoje i neka druga ograničenja koja su objektivne prirode od toga kako će biti organizovani izbori do sprovođenja određenih aktivnosti.

- Svaka partija, kao i SNSD, vodi računa o izbornim rokovima i načinom kako su postavljeni - dodala je Cvijanovićeva.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH koji se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH o odgađanju lokalnih izbora, Cvijanovićeva je rekla da je zahtjev za ocjenu ustavnosti upućen na razmatranje u drugi sud i da očekuje da taj sud sudi u skladu sa pravom, a ne politkom i spekulacijama.

- Jasni su naši zakoni i Ustav, kao i kada se šta treba održati - kaže Cvijanovićeva.
Lokalni izbori u BiH, prvobitno planirani za 4. oktobar, odgođeni su za 15. novembar ove godine. Danas ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na lokalnim izborima 2020. godine, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK pomjerio za 15. novembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana