Шмит: Увјерен сам да ћу изнаћи прилику да радим са Додиком

ГС
Шмит: Увјерен сам да ћу изнаћи прилику да радим са Додиком

БАЊАЛУКА – Кристијан Шмит, који је јуче преузео дужност високог представника, рекао је након састанка у Предсједништву БиХ да ће искористити сву снагу да БиХ повуче ка ЕУ, а прије тога да створи дијалог и нормално окружење унутар БиХ.

-У складу с Дејтонским споразумом и Уставом ћу као првог партнера у свом раду видјети Предсједништво БиХ -  рекао је Шмир, преноси Кликс.

Коментаришући недолазак на састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика рекао је да му је жао што данас нису била присутна сва три члана Предсједништва.

Додик није, како је и раније најавио, присуствовао састанку, уз образложење да Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

-Прошле седмице сам обавијештен да ће 3. августа све тројица бити овдје и да након тога неће бити дијалога, па се сада надам да ће бити обрнуто - прокоментарисао је Шмит.

Он је увјерен да ће изнаћи прилике да ради заједно и с Додиком.

-Састајаћемо се и сарађивати, јер нам је то свима обавеза - да заједно радимо у интересу људи и  БиХ. Тако да ћу наставити радити са свима и увјерен сам да ћу доћи до конструктивног дијалога. Сви који су на функцијама на државном нивоу и у ентитетима морају да раде на истом циљу. Не може се очекивати да неко дође извана и направи чудо, сви морају размислити о томе како они могу допринијети - рекао је Шмит.

Иако сматра да политичари не смију чекати помоћ извана, каже да ће се он ипак заложити за БиХ и помоћи јој у њеном напретку.

-Обављаћу дужност са чврстом одлучношћу да помогнем грађанима ове земље, искористићу снагу међународне заједнице и свој утицај да то и постигнем. Рачунам на тијесну сарадњу с Европском унијом, а посебно са Сједињеним Америчким Државама. Сви заједно ћемо радити на испуњењу 14 приоритета БиХ за придружење ЕУ и на програму 5 + 2 - казао је Шмит.

На крају је нагласио да није дошао у БиХ да би само гледао шта се дешава и чекао, него да је ту да буде активан.

-Будите увјерени да ће тако и бити – закључио је Шмит.

Џаферовић је рекао да БиХ мора да настави са својим реформским путем, да институције БиХ „морају бити функционалне и да нико нема право да их опструише“, а од Шмита очекује да у потпуности испуни своју обавезу коју има према Анексу 10 Дејтонског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана