Шмит: Ако сам био исувише гласан, обећавам, убудуће ћу бити тиши

ГС
Шмит: Ако сам био исувише гласан, обећавам, убудуће ћу бити тиши

САРАЈЕВО – Ако сам био исувише гласан, обећавам, убудуће ћу бити тиши. Међутим, сама порука, то стоји.

Поручио је то у интервјуу за портал Кликс Кристијан Шмит упитан за бурну реакција у Горажду. Након што му је новинарка упутила питање у вези са измјенама Изборног закона и положаја Хрвата Шмит је почео да галами, говорећи да му је доста политичких игара и у једном тренутку узвикнуо:

„Смеће, потпуно смеће“.

-Био сам љут. У овом дијелу свијета ствари не иду само рационално, ја сам иначе врло суздржана особа. Али, кад кажем био сам љут, једноставно сам љут када се сви разговори о Изборном закону и Уставу (ФБиХ) врте, а не помињу се они који су имали могућност да их промијене још од Бутмира, још од Априлског пакета па Неума. Гдје су ти људи? Зашто се они не спомињу? – рекао је Шмит.

Додао је да ово „није никаква кампања“ с његове стране.

-Свакако поштујем забринутост грађана, али не желим да будем дио политичких игара. Ја сам само позвао политичке странке да дају своје приједлоге и јако сам отворен у том смислу. А знате, понекад свако дође у ситуацију да мора бити гласан да би га се чуло. Људи ме питају, па зашто? Шта је било? Морам рећи да сам и прилично задовољан да сам имао толико реакција од обичних људи, изненађен, јер обично нисам такав. Добио сам доста подршке и чуо сам и ствари које нисам хтио ни чути – истакао је Шмит кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ.

Поновио је да постоји перцепција да ћу он донијети све измјене Изборног закона о којима се разговарало.

-То није оно што ћу урадити. Није ријеч о изборима 2. октобра. Што се тога тиче, мислим да сам урадио свој посао. Тиме што сам донио одлуку о усвајању буџета и донио одлуку о пакету интегритета – истакао је Шмит.

На питање о томе да ли размишља у правцу да  наметнете одређене измјене Устава ФБиХ до 2. октобра одговорио је да „прати један минималистички приступ“.

-Морамо размотрити Устав ФБиХ, али, разумјећете, размишљам о томе када је најбоље вријеме да се ради на томе. У сваком случају уколико желимо почети с деблокадом морамо размотрити Устав ФБиХ – казао је Шмит.

Рекао је да је веома опредијељен  и томе да се спроведе и одлука из предмета Сејдић-Финци као и друге одлуке које се тичу статуса Осталих и истовремено да се размотри сами Устав.

- Али ја немам овлашћења да мијењам Устав БиХ, то је Анекс ИВ Дејтонског споразума, ја сам ту да тумачим Дејтонским споразум, а не да га мијењам.

Прије свега желим подвући да Остали нису грађани другог реда. Они су дио ове државе и грађани су првог реда. Мислим да у будућности морамо омогућити недискриминацију њихових права – сматра Шмит.

Додао је и да постоје различити интереси у Републици Српској.

-Морамо такође видјети шта се може унаприједити тамо. Ако функционише уреду, ако не, онда размислити како побољшати ствари. Уколико дође до новог Устава, односно измјена на постојећи Устав БиХ, онда ће то свакако морати да се рефлектује и на Устав Републике Српске – нагласио је Шмит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана