Šmit: Ako sam bio isuviše glasan, obećavam, ubuduće ću biti tiši

GS
Šmit: Ako sam bio isuviše glasan, obećavam, ubuduće ću biti tiši

SARAJEVO – Ako sam bio isuviše glasan, obećavam, ubuduće ću biti tiši. Međutim, sama poruka, to stoji.

Poručio je to u intervjuu za portal Kliks Kristijan Šmit upitan za burnu reakcija u Goraždu. Nakon što mu je novinarka uputila pitanje u vezi sa izmjenama Izbornog zakona i položaja Hrvata Šmit je počeo da galami, govoreći da mu je dosta političkih igara i u jednom trenutku uzviknuo:

„Smeće, potpuno smeće“.

-Bio sam ljut. U ovom dijelu svijeta stvari ne idu samo racionalno, ja sam inače vrlo suzdržana osoba. Ali, kad kažem bio sam ljut, jednostavno sam ljut kada se svi razgovori o Izbornom zakonu i Ustavu (FBiH) vrte, a ne pominju se oni koji su imali mogućnost da ih promijene još od Butmira, još od Aprilskog paketa pa Neuma. Gdje su ti ljudi? Zašto se oni ne spominju? – rekao je Šmit.

Dodao je da ovo „nije nikakva kampanja“ s njegove strane.

-Svakako poštujem zabrinutost građana, ali ne želim da budem dio političkih igara. Ja sam samo pozvao političke stranke da daju svoje prijedloge i jako sam otvoren u tom smislu. A znate, ponekad svako dođe u situaciju da mora biti glasan da bi ga se čulo. Ljudi me pitaju, pa zašto? Šta je bilo? Moram reći da sam i prilično zadovoljan da sam imao toliko reakcija od običnih ljudi, iznenađen, jer obično nisam takav. Dobio sam dosta podrške i čuo sam i stvari koje nisam htio ni čuti – istakao je Šmit koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Ponovio je da postoji percepcija da ću on donijeti sve izmjene Izbornog zakona o kojima se razgovaralo.

-To nije ono što ću uraditi. Nije riječ o izborima 2. oktobra. Što se toga tiče, mislim da sam uradio svoj posao. Time što sam donio odluku o usvajanju budžeta i donio odluku o paketu integriteta – istakao je Šmit.

Na pitanje o tome da li razmišlja u pravcu da  nametnete određene izmjene Ustava FBiH do 2. oktobra odgovorio je da „prati jedan minimalistički pristup“.

-Moramo razmotriti Ustav FBiH, ali, razumjećete, razmišljam o tome kada je najbolje vrijeme da se radi na tome. U svakom slučaju ukoliko želimo početi s deblokadom moramo razmotriti Ustav FBiH – kazao je Šmit.

Rekao je da je veoma opredijeljen  i tome da se sprovede i odluka iz predmeta Sejdić-Finci kao i druge odluke koje se tiču statusa Ostalih i istovremeno da se razmotri sami Ustav.

- Ali ja nemam ovlašćenja da mijenjam Ustav BiH, to je Aneks IV Dejtonskog sporazuma, ja sam tu da tumačim Dejtonskim sporazum, a ne da ga mijenjam.

Prije svega želim podvući da Ostali nisu građani drugog reda. Oni su dio ove države i građani su prvog reda. Mislim da u budućnosti moramo omogućiti nediskriminaciju njihovih prava – smatra Šmit.

Dodao je i da postoje različiti interesi u Republici Srpskoj.

-Moramo takođe vidjeti šta se može unaprijediti tamo. Ako funkcioniše uredu, ako ne, onda razmisliti kako poboljšati stvari. Ukoliko dođe do novog Ustava, odnosno izmjena na postojeći Ustav BiH, onda će to svakako morati da se reflektuje i na Ustav Republike Srpske – naglasio je Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana