Смијењен потпредсједник парламента Сенад Братић

Срна
Смијењен потпредсједник парламента Сенад Братић

Бањалука - Досадашњи потпредсједник Народне скупштине Републике Српске из реда бошњачког народа Сенад Братић смијењен је вечерас са те позиције већином гласова народних посланика.

На посебној сједници Народне скупштине за приједлог одлуке о разрјешењу Братића гласало је 50 посланика од присутних 67, нико није био против, нити уздржан, односно 17 посланика није гласало.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић у име предлагача у завршној ријечи рекао је да је одлука о смјени Братића изазвана декларацијом СДА у којој се наводи да је Српска за политичко Сарајево "само добра када је нема, када је развлашћена и не постоји".

"СДА, чији је члан Братић, не као човјек већ као политичар, треба да схвати да је Српска вјечна, непромјењива, те да је љубав овог народа и да је на томе настала", рекао је Жунић на сједници заказаној на захтјев посланика владајуће коалиције у Српској уз образложење да је СДА усвојила декларацију противну интересима Српске која дубоко задире у државно уређење БиХ којим је гарантован статус Републике и српског народа као конститутивног.

Жунић је рекао да је смјена Братића политички одговор Српске на декларацију СДА, те да ће Скупштина ускоро добити новог потпредсједника из реда Бошњака.

Након гласања о смјени Братића окончана је посебна сједница Скупштине.

Редовно скупштинско засједање биће настављено сутра завршном ријечју о Приједлогу закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској лица са инвалидитетом.

На шестој редовној сједници биће разматрани и Приједлог закона о измјени Закона о насљеђивању, Приједлог закона о измјенама Закона о привредним друштвима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању.

Наставак редовне сједнице заказан је за 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана