Smijenjen potpredsjednik parlamenta Senad Bratić

Srna
Smijenjen potpredsjednik parlamenta Senad Bratić

Banjaluka - Dosadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić smijenjen je večeras sa te pozicije većinom glasova narodnih poslanika.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za prijedlog odluke o razrješenju Bratića glasalo je 50 poslanika od prisutnih 67, niko nije bio protiv, niti uzdržan, odnosno 17 poslanika nije glasalo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić u ime predlagača u završnoj riječi rekao je da je odluka o smjeni Bratića izazvana deklaracijom SDA u kojoj se navodi da je Srpska za političko Sarajevo "samo dobra kada je nema, kada je razvlašćena i ne postoji".

"SDA, čiji je član Bratić, ne kao čovjek već kao političar, treba da shvati da je Srpska vječna, nepromjenjiva, te da je ljubav ovog naroda i da je na tome nastala", rekao je Žunić na sjednici zakazanoj na zahtjev poslanika vladajuće koalicije u Srpskoj uz obrazloženje da je SDA usvojila deklaraciju protivnu interesima Srpske koja duboko zadire u državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike i srpskog naroda kao konstitutivnog.

Žunić je rekao da je smjena Bratića politički odgovor Srpske na deklaraciju SDA, te da će Skupština uskoro dobiti novog potpredsjednika iz reda Bošnjaka.

Nakon glasanja o smjeni Bratića okončana je posebna sjednica Skupštine.

Redovno skupštinsko zasjedanje biće nastavljeno sutra završnom riječju o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj lica sa invaliditetom.

Na šestoj redovnoj sjednici biće razmatrani i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nasljeđivanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Nastavak redovne sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana